Aktualności Warsztatu Terapii Zajęciowej

WTZ Kisielany z wizytą w Budziszynie

Dnia 09.07.2015 r. nasz WTZ odwiedził wyjątkowe miejsce w niedalekiej okolicy – Sanktuarium Maryjne w Budziszynie, w którym od XII w sięga kult Matki Bożej Budzieszyńskiej.

Na początku uczestniczyliśmy we mszy Świętej odprawianej w kaplicy w Budziszynie. Po nabożeństwie wikariusz z Parafii p.w. Św. Jadwigi w Mokobodach, ksiądz Mariusz opowiedział nam legendy związane z tym pięknym miejscem. Następnie jako przychodzący do Najświętszej matki pielgrzymi podziwiając piękno i wyjątkowość tego miejsca przeszliśmy do źródełka bijącego wodą. Wybudowano tam grotę z kamieni polnych na wzór groty w Lourdes. Woda ze źródła ma moc uzdrawiania, szczególnie wyjątkową dla osób z chorobami oczu. Wielu z nas skosztowało cudownej wody ,a inni zabrali ją ze sobą by podarować najbliższym. Zwiedziliśmy również kalwarię, wykonaną w latach osiemdziesiątych XX w., którą odwiedzają w celu modlitwy i wyproszenia łask Bożych licznie przybywający wierni.

Budziszyn zapadł w naszej pamięci i sercach, dlatego też na pewno wybierzemy się tam ponownie.

2015-07-09

Zdjęcia: Warsztat Terapii Zajęciowej w Kisielanach