Aktualności Ośrodka Misericordia

II Festiwal Filmowy Twórczości Osób Niepełnosprawnych

Niepełnosprawni i bariery – to temat przewodni II Festiwalu Filmowego Twórczości Osób Niepełnosprawnych organizowanego przez Ośrodek „Misericordia” Caritas Warsztat Terapii Zajęciowej. Patronat Honorowy nad imprezą objął Dyrektor Caritas Diecezji Siedleckiej Ks. Marek Bieńkowski.

Celem Festiwalu jest aktywizacja osób niepełnosprawnych, promowanie ich twórczości, rozwijanie zainteresowań związanych z grą aktorską, szukanie sposobów wyrażania własnych myśli i uczuć poprzez medium jakim jest kamera.

Jedenaście ośrodków z Lubelszczyzny i Mazowsza zgłosiło swoje filmy do konkursu:

• Warsztat Terapii Zajęciowej i Środowiskowy Dom Samopomocy w Kodniu
  • Warsztat Terapii Zajęciowej "Nowa Szansa" w Skórcu
  • Warsztat Terapii Zajęciowej w Parczewie
  • Warsztat Terapii Zajęciowej w Siedlcach
  • Warsztat Terapii Zajęciowej przy Spółdzielni Inwalidów „Elremet”
  • Dom Pomocy Społecznej w Kozuli
  • Warsztat Terapii Zajęciowej w Łukowie
  • Warsztat Terapii Zajęciowej Zgromadzenia Sióstr Służek NMPN w Szumowie
  • Warsztat Terapii Zajęciowej w Międzyrzecu Podlaskim
  • Środowiskowy Dom Samopomocy Ośrodka „Misericordia” Caritas w Białej Podlaskiej
  • Warsztat Terapii Zajęciowej Ośrodka „Misericordia” Caritas w Białej Podlaskiej

Wielka gala, którą poprowadziła Ewa Borkowska Z-ca Dyrektora Ośrodka odbyła się 11 października 2013 roku w kinie Merkury w Białej Podlaskiej. Aż 300-u kinomanów zasiadło w sali kinowej by obejrzeć 11 filmowych opowieści o barierach i o tym jak je pokonywać. Jury w składzie: Anna Skerczyńska – Przewodnicząca, Elżbieta Siwiak, Marta Simonowicz, Zbigniew Maciejuk, Maria Nazaruk, Tomasz Rzeczkowski - wyłoniło trzy najlepsze filmy:

* * *

I miejsce i nagrodę w postaci telewizora 39" - zdobył Ośrodek „Misericordia” Caritas Środowiskowy Dom Samopomocy w Białej Podlaskiej za film pt. "Bariery"

* * *

II miejsce oraz kamerę cyfrową otrzymał Dom Pomocy Społecznej w Kozuli za film pt. "Ja żyję"

* * *

III miejsce i aparat cyfrowy zdobyło Stowarzyszenie Centrum Przedsiębiorczości, Integracji i Edukacji Warsztat Terapii Zajęciowej w Łukowie za film pt. "Moje marzenie"

* * *

Serca publiczności podbił film grupy filmowców z Warsztatu Terapii Zajęciowej Caritas Diecezji Siedleckiej w Parczewie pt. "... i tak WARTO ŻYĆ", którzy oprócz braw otrzymali aparat fotograficzny oraz kupon upoważniający do wywołania zdjęć na kwotę 200 zł.

* * *

Filmowym projekcjom towarzyszyły kulinarne przysmaki, ciepłe napoje a przede wszystkim dobra atmosfera. Festiwal zamknęła projekcja przedpremierowego filmu Kumba, po czym opiekunowie i niepełnosprawni uczestnicy związani z produkcją filmów wzięli udział w warsztatach filmowych, prowadzonych przez operatora i dziennikarza Zbigniewa Maciejuka.

2013-10-22

II Festiwal Filmowy Twórczości Osób Niepełnosprawnych

Zdjęcia: Ośrodek "Misericordia" Caritas Warsztat Terapii Zajęciowej w Białej Podlaskiej

DSC 7134.JPG