Aktualności Świetlicy Socjoterapeutycznej

Wakacje ze Świetlicą

tl_files/gallery/swietlica_parczew/aktualnosci/20170410_wspieranie_dzialalnosci/caritas-ds.png

tl_files/gallery/swietlica_parczew/loga/sponsorzy/logo_parczew_3.png

Caritas Diecezji Siedleckiej Świetlica Socjoterapeutyczna w Parczewie w dniach od 25.06.2018r. do 31.07. 2018r., w godzinach: 9.00 – 14.00, organizowała zajęcia wakacyjne dla podopiecznych placówki.

Wakacje to czas, który dzieci mogą wykorzystać na wypoczynek, przemyślenia i wspaniałą zabawę.  Z dala od zeszytów, książek i nauki szkolnej. Nie każdy nasz podopieczny miał szansę na wyjazd poza miejsce zamieszkania. Wakacje ze świetlicą miały na celu zapewnienie dzieciom atrakcyjnych, urozmaiconych, ale przede wszystkim bezpiecznych, form spędzania wolnego czasu, ucząc przy tym współdziałania w grupie, koleżeństwa, wzajemnej pomocy, ale także kulturalnego zachowania się w miejscach publicznych.

Program wakacyjnych zajęć był urozmaicony. Wśród nich znalazły się:

• zajęcia plastyczne, techniczne i manualne. W tym roku w naszej placówce zorganizowany został konkurs plastyczny pt. „Moje wymarzone wakacje”. Ponadto dzieci wykonywały tęczowe chmurki.
  • muzykoterapia (karaoke);
  • zajęcia teatralne („Calineczka”);
  • dyskoteka;
  • układanie puzzli;
  • filmoterapia; bajkoterapia,
  • gry i zabawy tematyczne ( „50”, „Kocham Cię Świetlico”)
  • zajęcia ruchowe (zumba, wyjście na MOSiR i plac zabaw, „zbijak”, „państwa – miasta”).

Skorzystaliśmy z oferty Miejsko Gminnej Biblioteki Publicznej w Parczewie i w ramach współpracy wzięliśmy udział w zajęciach Lato w Bibliotece – cyklu wakacyjnych spotkań przygotowanych, z myślą o dzieciach.

• ,, Planety Pana Mikołaja – kosmiczna wyprawa z książką ”. W trakcie trwania zajęć dzieci poznały budowę układu słonecznego, mapy nieba, gwiazdozbiory, konstelacje oraz mity.
  • ,, Znani i nieznani ”. Zajęcia przybliżyły naszym pociechom sylwetki oraz twórczość literatów naszego regionu. Dzieci zapoznały się z poezją m.in. Apolinarego Nosalskiego oraz Rocha Sęczawy.
  • ,, Magia koloru ”  - zajęcia plastyczno – techniczne, w ramach których młodzi artyści wykonali przepiękne letnie kwiaty oraz łabędzie.

12 lipca 2018r. w zespole pałacowo-parkowym w Milanowie, odbyło się III Plenerowe Spotkanie Integracyjne, organizowane przez Warsztat Terapii Zajęciowej Parczew. Impreza zgromadziła w tym roku uczestników z dwunastu jednostek, w tym naszą świetlicę. Spotkaniu towarzyszyły tańce integracyjne, warsztaty manualne i plastyczne, pokaz przeprowadzony przez ratowników medycznych oraz jazda gokartami.

W czasie wakacyjnych zajęć odbyły się także wycieczki piesze. Odwiedziliśmy KP Państwowej Straży Pożarnej oraz Komendę Powiatową Policji, znajdujące się na terenie Parczewa.

W lipcu w ramach realizacji projektu „Zajęcia sportowo-rekreacyjne na basenie Jelonek w Parczewie”, dofinansowanego z Gminy Parczew, dzieci miały okazję w atrakcyjny i aktywny sposób spędzić czas wolny.

20 lipca 2018r., w Parczewie odbył się coroczny „Jarmark Jagielloński”, podczas którego rzemieślnicy i artyści z naszego regionu prezentowali swoje prace i wyroby. Dzieciom najbardziej do gustu przypadły naturalne lizaki o smaku zielonego jabłuszka.

23 lipca 2018r., zostaliśmy zaproszeni przez Parczewski Dom Kultury na spotkanie z obcokrajowcami. Wolontariusze: Leoni z Indonezji, Marija z Serbii oraz Temur z Gruzji przez dwa dni prowadzili warsztaty, podczas których dzieci poznały podstawy ich języków, obyczaje i kulturę.

24 lipca 2018r., odbyła się wycieczka do Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego. Udział w wyjeździe był nagrodą za uczęszczanie na zajęcia wakacyjne, organizowane przez naszą placówkę.

Wspólnie z dziećmi przygotowywaliśmy również desery owocowe, lody, gofry, naleśniki, a także świeżo wyciskane soki w ramach realizacji programu „Żółty talerz”.

Na koniec zajęć wakacyjnych dzieci dostały pamiątkowe dyplomy oraz nagrody za udział w konkursie plastycznym.

W ramach „Wakacyjnej Akcji Caritas” grupa dzieci z naszej świetlicy wzięła udział w koloniach letnich zorganizowanych w Augustowie, w terminie 14-23 sierpnia 2018r.

2018-07-31

Zdjęcia: Caritas Diecezji Siedleckiej Świetlica Socjoterapeutyczna w Parczewie