Aktualności Świetlicy Socjoterapeutycznej

„LATO Z TUWIMEM” w Bibliotece Miejskiej w Siedlcach

Dnia 2 sierpnia 2013r. dzieci ze Świetlicy Socjoterapeutycznej Caritas w Siedlcach wraz z wychowawcami udały się do Biblioteki Miejskiej na zajęcia, których tematem był Julian Tuwim i jego twórczość. Na samym początku wicedyrektor Biblioteki zaprezentował wiersz pt.: „Abecadło”. Następnie dzieci obejrzały prezentację na temat życia Juliana Tuwima, potem zadaniem dzieci było odgadnięcie zagadek, których rozwiązaniem były tytuły wierszy. Kolejnym punktem w programie było udanie się do sali ze zbiorami specjalnymi, gdzie dzieci mogły zobaczyć alfabet dla niewidomych oraz hieroglify. Na koniec wszystkie dzieci udały się na plac przed Biblioteką, gdzie bawiły się literkami, a następnie na podstawie wiersza „Abecadło” dostały literki w nim występujące i ich zadaniem było pokazanie co mu się przytrafiło, a później miały narysować swoje ulubione literki. Ostatnim punktem było wspólne rozwiązywanie krzyżówki.

Dzieci bardzo miło i przyjemnie spędziły czas.

2013-08-02

Zdjęcia: Świetlica Socjoterapeutyczna w Siedlcach