Aktualności Warsztatu Terapii Zajęciowej

Wizyta duszpasterska Księdza Biskupa Zbigniewa Kiernikowskiego w Warsztacie Terapii Zajęciowej Caritas Diecezji Siedleckiej w Parczewie

W dniach 16-18 czerwca 2013 r. ma miejsce wizytacja duszpasterska Jego Ekscelencji Ks. Biskupa Zbigniewa Kiernikowskiego w parafii Św. Jana Chrzciciela w Parczewie. Jednym z punktów tej wizytacji było spotkanie z uczestnikami i kadrą Warsztatu Terapii Zajęciowej, które miało miejsce na starej plebanii 18 czerwca. W wizycie tej uczestniczyły również dzieci i kadra ze Świetlicy Socjoterapeutycznej oraz kierownik Ośrodka Interwencji Kryzysowej i koordynator Wypożyczalni Sprzętu Rehabilitacyjnego w Parczewie, prowadzonych przez Caritas Diecezji Siedleckiej.

Śpiewająco Ks. Biskupa powitały dzieci ze świetlicy. Następnie w imieniu wszystkich placówek działających w strukturach Caritas w Parczewie powitała pani kierownik Warsztatu Elżbieta Zielińska - Gomółka. „To dla nas bardzo ważne, że w swoim programie wizytacji duszpasterskiej pamiętałeś o niepełnosprawnych, chorych, ubogich i tych, którzy są tutaj z nimi. Potrzebujemy wzmocnienia. Jesteśmy podobni do uczniów z Janowej Ewangelii, którzy widząc człowieka niewidomego od urodzenia pytali: kto zgrzeszył? Jezus odpowiedział: „Ani on nie zgrzeszył, ani rodzice jego, ale stało się tak, aby się na nim objawiły sprawy Boże”. Okazuje się, że nie jest łatwo dostrzec Boże sprawy, a tym bardziej przyjąć to, co Pan Bóg zaproponuje. Tutaj właśnie tego się uczymy. Nasza stara plebania, bo tak mówimy o tym miejscu, służy osobom, które potrzebują szczególnej troski, opieki i miłości.”

Dzięki wieloletniej współpracy Caritas Diecezji Siedleckiej i parafii Św. Jana Chrzciciela udaje nam się prowadzić w tym miejscu, takie dzieła jak Warsztat Terapii Zajęciowej, Świetlica Socjoterapeutyczna, Ośrodek Interwencji Kryzysowej, czy Wypożyczalnia Sprzętu Rehabilitacyjnego. Poprzez realizację tych dzieł staramy się służyć tym, którzy tej posługi oczekują.

W imieniu naszych podopiecznych głos zabrała Ewelina, która wyraziła radość ze spotkania i podkreśliła, że każda z niepełnosprawnych osób postrzega Warsztat inaczej, ale jest to dla nich miejsce, gdzie czują się dobrze i bezpiecznie. „Tu rozwijamy swoje talenty i zainteresowania, a także mamy możliwość przebywania wśród rówieśników. Uczymy się pracy i pomagamy sobie wzajemnie” – mówiła.

Ksiądz Biskup, z właściwą sobie pogodą ducha i spokojem, bardzo szybko nawiązał kontakt z naszymi podopiecznymi. Z uśmiechem na twarzy wypytywał o ich imiona, nawiązywał do ważnych postaci biblijnych i opowiadał ich historie. Prowadząc dialog przekazywał istotne treści dotyczące istoty Pana Boga w naszym życiu. Poprzez osobisty kontakt z każdym uczestnikiem spotkania starał się, aby nikt nie został niezauważony i pominięty.

Wyrazem naszej wdzięczności były kwiaty i praca wykonana przez Grażynę, uczestniczkę naszego Warsztatu, a także utwór zagrany na keyboard przez Pawła – osobę niepełnosprawną.

Dziękujemy Ci Nasz Pasterzu za to, że byłeś z nami. Odwołując się do słów Papieża Franciszka, który zachęcał wszystkich do wzajemnej za siebie modlitwy, tak i my prosimy o modlitwę za nas.

WTZ Parczew

* * *