Aktualności Warsztatu Terapii Zajęciowej

Lekcja teatralna w Teatrze STUDIO

W miniony wtorek, 17 listopada nasz WTZ Siedlce wyruszył do Warszawy. Celem naszej wizyty w stolicy był udział w „lekcji teatralnej” w Teatrze STUDIO.

Nasze zajęcia w teatrze rozpoczęliśmy od wizyty foyer – sali przeznaczonej dla widzów do odpoczynku, spotkań towarzyskich przed rozpoczęciem spektaklu bądź w trakcie jego antraktów czyli przerw. Następnie udaliśmy się do sali, w której dowiedzieliśmy się kim jest reżyser i aktor, a także jakimi cechami powinien charakteryzować się każdy z nich. Kolejnym punktem naszej wizyty w teatrze była widownia. Tutaj poznaliśmy pracę „reżysera światła”, zasady przygotowywania oświetlenia do spektaklu oraz jego znaczenia i funkcji w całości widowiska. Z widowni nasze kroki skierowaliśmy do garderoby, pomieszczenia przeznaczonego dla aktorów, w którym przygotowują się oni do wyjścia na scenę – przebierają i charakteryzują. Nawet my, mogliśmy poczuć się jak aktorzy przed występem przymierzając liczne kapelusze i peruki.

Naszą wizytę w warszawskim Teatrze STUDIO zawdzięczamy panu Mirosławowi Chromińskiego – terapeucie z pracowni rękodzieła artystycznego naszego WTZ. Uczestnicy naszej placówki pod okiem pana Mirka tworzą przepiękne prace plastyczne, które później biorą udział w konkursach i wystawach. PRFON, chcąc nagrodzić zaangażowanie w pracę i coroczny udział podopiecznych WTZ Siedlce w Ogólnopolskim Konkursie Plastycznym „SZTUKA OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH” ufundował bilety na lekcję teatralną we wspomnianym wcześniej Teatrze STUDIO.

Dziękujemy!!!

2015-11-23