Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Ks. Marek Bieńkowski i pan Emilian Kamiński na gali dobroczynności Ubi Caritas

Sensem ich życia jest służba. Widzą w ubogich oblicze Jezusa Chrystusa. Zapominają o sobie myśląc o sprawach najbardziej potrzebujących. To oni, wolontariusze i pracownicy, od lat tworzą dzieło Caritas. Aby uhonorować ich miłosierną postawę zorganizowano galę dobroczynności, która już od 13 lat odbywa się w Warszawie. Przekonajmy się, jak wyglądała w tym roku.

W sobotę, 4 października br. na godzinę 12:00 do Teatru Kamienica przy al. Solidarności 93 przyjeżdżały kolejne reprezentacje Diecezjalnych Caritas z całej Polski. Nie zabrakło ekipy z Siedlec. Razem z Dyrektorami, ks. Markiem Bieńkowskim i ks. Marcinem Gochnio, do stolicy wybrali się przedstawiciele pracowników i reprezentanci Parafialnych Zespołów Caritas.

Po niedługim oczekiwaniu na ostatnich przybywających, na scenie pojawił się dyrektor Teatru Kamienica – Emilian Kamiński. Przedstawił znamienitych zaproszonych gości. Byli wśród nich m.in. nuncjusz apostolski w Polsce abp Celestino Migliore i dyrektor Caritas z Libanu.

Podczas uroczystości wręczono nagrody UBI CARITAS. Przyznawane są jako uhonorowanie wrażliwości na potrzeby najuboższych i działań charytatywnych. Wyrażają wdzięczność, doceniają aktywność darczyńców i wszelkie działania charytatywne na rzecz Caritas

Nagrody główne miały postać figurki z brązu przedstawiającej św. siostrę Faustynę Kowalską. Dyrektorzy diecezjalnych Caritas nominowali do nagród podmioty i osoby. Nominacje rozpatrywali wchodzący w skład kapituły m.in. ks. Kardynał Kazimierz Nycz, redaktor naczelny Gościa Niedzielnego - ks. Marek Gancarczyk oraz dyrektor TVP1 - Piotr Radziszewski.

Caritas Siedlce nominowała w kategorii Darczyńca pana Grzegorza Kazimierczaka. Pan Grzegorz regularnie wspiera Caritas Diecezji Siedleckiej finansowo. Od 2012 roku przekazał ponad 20tys. złotych na projekty i cele statusowe. Jest osobą wrażliwą, empatyczną, potrafi się dzielić z tymi, którzy potrzebują pomocy tj. dziećmi, osobami chorymi, niepełnosprawnymi. Regularnie wspiera organizowane kolonie letnie. Jako jeden z niewielu, pomimo swoich obowiązków, zawsze znajduje czas na pomoc bliźnim.

Nagrodę w kategorii Darczyńca otrzymała Piekarnia AS, Jolanty Uberman i Andrzeja Cacha (Caritas Archidiecezji  Przemyskiej). W kategorii Świadectwo nagrodzona została pani Krystyna Wojewódzka  (Caritas Archidiecezji Warszawskiej). Za wzorową współpracę nagrodę o tejże samej nazwie dostała firma INSTALOBUD KIELCE, państwa Małgorzaty i Piotra Bzinkowskich (Caritas Diecezji Kieleckiej).

W tym roku dyrektor Caritas Polska – ks. Marian Subocz przydzielił też nagrody specjalne - za wrażliwość. Otrzymali je: Poczta Polska S.A., Informacyjna Agencja Radiowa Polskiego Radia S.A. oraz portal internetowy www.anglia4u.pl.

Wydarzenie miało wymiar ekumeniczny. Pojawili się i przekazali nagrody oraz wyróżnienia również przedstawiciele kościołów: Prawosławnego, Ewangelickiego i Ewangelicko Reformowanego. Nagrodę Kościoła Prawosławnego Eleos „Dłonie miłosierdzia” otrzymał inspektor Michał Gawlik z Komendy Powiatowej Policji w Gorlicach. Diakonia Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego wręczyła nagrodę „Miłosierny Samarytanin” panu Arturowi Pawłowskiemu. Po raz pierwszy nagrodę na gali Ubi Caritas wręczyła Diakonia Kościoła Ewangelicko-Reformowanego ks. Mirosławowi Danyszowi.

Uroczystość uświetnił na koniec recital pani Alicji Majewskiej, której towarzyszył, grając na fortepianie - pan Włodzimierz Korcz i kwartet smyczkowy. Chętni mogli również obejrzeć znajdującą się w Teatrze Kamienica niezwykłą makietę Warszawy z 1939 roku.

„Miałam refleksję, która mnie dotknęła, że siedzę w miejscu ocalonym w czasie wojny, że wśród tych doświadczeń zła, cierpienia, tylko miłość ocala. To spotkanie Caritas pokazuje, że tam gdzie miłość jest, tam jest ocalenie. Ta kamienica jest dla mnie tego przykładem.” – dzieli się wrażeniami pani Anna Łaska – instruktorka zawodu handlowiec z Siedlec

„Bardzo mi się podobało. Byłam na gali po raz trzeci. Szczególnie wzruszyły mnie odtwarzane podczas gali słowa Papieża Jana Pawła II. Pieśni pani Alicji Majewskiej również mnie wzruszyły . Mają przesłanie, zawierają prawdy życiowe. Wkomponowały się w całość uroczystości. Miałam łzy w oczach, że są tacy ludzie, którzy chcą pomagać” – mówi pani Urszula Serafin, pracownik socjalny Caritas Siedlce.

Istnieją obok nas ludzie, którzy niosą w sobie misję pomagania potrzebującym. Nie pragną zaszczytów, nie interesuje ich sława. Największą nagrodą jest dla nich radość tych, którzy nie cierpią już samotnie, tych, którzy nie są już pozostawieni sami sobie. Właśnie takie osoby zauważa Caritas Polska, doceniając ich trud, cierpliwość, poświęcenie. Gala dobroczynności Ubi Caritas ukazuje światu, że można pomagać i że potrzeba służyć tym, którzy sami sobie poradzić nie mogą. Patrząc na działania nagrodzonych i wyróżnionych podczas gali, możemy się uczyć od nich wielkiej wiary i miłosiernej postawy wobec bliźnich

2014-10-07

Zdjęcia: Anna Nowińska