Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Dzień Rodziny w Zakładzie Karnym w Siedlcach

Dzień Rodziny, podczas którego spotkali się osadzeni oraz ich najbliżsi odbył się w Zakładzie Karnym w Siedlcach w sobotę 29 czerwca. Wydarzenie było elementem Klubu Ojca prowadzonego w ramach projektu "2 KROKI" realizowanego przez Caritas Diecezji Siedleckiej. Zabawy animowali wolontariusze Caritas Diecezji Siedleckiej.

Spotkanie rozpoczęło się Mszą św., której przewodniczył ks. Mateusz Czubak kapelan Zakładu Karnego. W homilii ks. Mateusz nawiązał do postaci św. Apostołów Piotra i Pawła, których uroczystość przypadała właśnie w tym dniu. Odnosząc się do pobytu w więzieniu, zaznaczył, że ta droga również może pomóc osiągnąć świętość. Omawiając ostatni epizod z życia Piotra opowiedziany w Dziejach Apostolskich: jego uwięzienie z woli Heroda Agryppy i cudowne uwolnienie przez anioła Pańskiego w przeddzień procesu w Jerozolimie (por. Dz 12, 1-17), ks. Mateusz pokazał jak odnieść to wydarzenie do swojego życia. Zwracając się do osadzonych i ich rodzin, podkreślił że dla nich takim „aniołem Pańskim” są ich własne dzieci. Przeżywając teraz swoje ojcostwo za murami więzienia, mogą się zmieniać właśnie dla najbliższych.

Czterogodzinne spotkanie upłynęło w radosnej i rodzinnej atmosferze. Dzieci bawiły się z tatusiami, których nieobecność w domu, rekompensują takie wydarzenia jak Dzień Rodziny. Gesty czułości, uściski i rozmowy, których na co dzień brak, pokazały jak ważna jest obecność ojca w życiu dziecka. Czasem zwyczajna zabawa w odbijanie kolorowego balona, jest najpiękniejszym wydarzeniem w życiu małego człowieka… bo z Tatą.

(AP)

Dzień Rodziny w Zakładzie Karnym w Siedlcach - dn. 29.06.2019r.

2019-07-01

Dzień Rodziny w Zakładzie Karnym w Siedlcach - dn. 29.06.2019r.

Zdjęcia: Agnieszka Pasztor