Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Dzień Seniora w ZUS

Zakład Ubezpieczeń Społecznych 27 października (piątek) organizuje Dzień Seniora. Tegoroczna edycja odbędzie się we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczo-Humanistycznym w Siedlcach, w Bibliotece Głównej UPH w godz. 10.00 - 14.00.

Celem przedsięwzięcia jest aktywizacja seniorów oraz stworzenie osobom starszym, które stanowią znaczną część klientów ZUS, możliwości uzyskania kompleksowej informacji w jednym miejscu. To również doskonała okazja do wyjaśnienia zagadnień, nie tylko z zakresu działania ZUS, ale także innych organizacji i instytucji działających na rzecz lokalnej społeczności.

W programie przewidziano prezentację „ZUS dla Seniora”, prelekcję „Bezpieczny Senior” przygotowaną przez Komendę Miejską Policji w Siedlcach oraz wykłady pracowników naukowych Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach: „Rolnictwo i żywność ekologiczna”, „Prawidłowe odżywianie najlepszą receptą na zdrowie osób po 60-tym roku życia” i „Aktywność najlepszym sposobem na długowieczność”.

Tego dnia seniorzy będą mogli także skorzystać z:

1) porad ekspertów Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Uniwersytetu Przyrodniczo Humanistycznego w Siedlcach (Uniwersytetu Otwartego i Studenckiego Koła Naukowego Ratowników Medycznych), Urzędu Miasta Siedlce, Siedleckiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku, Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Siedlcach, Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej w Siedlcach, Polskiego Związku Emerytów, Rencistów i Inwalidów Oddział Okręgowy w Siedlcach.

2) kiermaszu wyrobów przygotowanych przez Spółdzielnię Socjalną Zioła Siedleckie.