Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

I Turnus "Wakacyjnej Akcji Caritas 2015" w Jurgowie

Wakacje to dla dzieci czas relaksu i odpoczynku. Kolonie letnie w Jurgowie podczas Wakacyjnej Akcji Caritas zorganizowała Pani Monika Pawlik – wolontariuszka Parafialnego Zespołu Caritas przy parafii św. Teresy od Dzieciątka Jezus. Wyjazd rozpoczął się w czwartek 2. lipca 2015r. i potrwał 10 dni.

30-osobowa grupa dzieci z terenu Miasta Siedlce wyjechała z Siedlec o godz.600. Całą podróż pochłonęło im myślenie, jakie to atrakcje na nie czekają. Po wielu godzinach jazdy dotarły do Jurgowa, małej miejscowości położonej przy granicy ze Słowacją, 15 km od Bukowiny Tatrzańskiej.

Niecodzienne atrakcje

Maluchy zobaczyły wyciąg narciarski i odwiedziły Muzeum „Zagrody sołtysów”. Pogoda dopisywała, dlatego można było zwiedzać i odpoczywać na świeżym powietrzu. Nie zabrakło gier sportowych i konkursów. Wypoczynek poprzedził tzw. chrzest, ponieważ każdy musiał być specjalnie przygotowany, aby zostać kolonistą. Wypoczywającym towarzyszyła codzienna modlitwa przy śniadaniu i wieczorna przy Apelu. Dzięki temu, że na miejscu był autokar, dzieci mogły wyjeżdżać i oglądać odległe miejsca. Pojechały do Niedzicy, gdzie znajduje się zamek. By dotrzeć na sam szczyt trzeba było pokonać 250 schodków. Zwiedzały zaporę wodną i muzeum powozów. Były w Ludźmierzu,  gdzie zawitał kiedyś Jan Paweł II. Jest tam przepiękny ogród  (znajdują się tam ścieżki Maryjne). Koloniści wybrali się w Dolinę Strążyską do wodospadu Siklawica. W Zakopanem byli trzy raz. Korzystali z basenu, dotarli na Gubałówkę, podziwiali Krzeptówki i nie zapomnieli o Krupówkach. Dużą niespodzianką był  wyjazd do Rabki. Znajduje się tam Rabkoland, czyli wesołe miasteczko. W Rabkolandzie świat stanął na głowie, a to za sprawą „Odwróconego Domu”, gdzie nie istnieją prawa grawitacji. Oprócz tego na zwiedzających czekał przeraźliwy dom strachu, w którym niejeden by się przestraszył oraz różne karuzele.

Zasłużone nagrody

Na koniec kolonii organizatorzy przewidzieli dyplomy. Otrzymali je zasłużeni plastycznie, sportowo oraz ci, którzy utrzymywali wzorowy porządek w pokojach, jak również najsympatyczniejsi koloniści oraz każdy, kto uczestniczył w wyjeździe. Dzieci zostały obdarowane też upominkami. Dziewczynki otrzymały pamiętniki, aby mogły wpisywać swoje złote myśli. Chłopcy - piłki nożne , aby ćwiczyć i zostać najlepszym piłkarzem. Wakacje w Jurgowie bardzo się podobały uczestnikom a wspomnienia zostaną na długo w ich pamięci.

Dziękujemy Opatrzności Bożej za szczęśliwy wyjazd i powrót.

Materiał filmowy w TV Wschód:

2015-07-22

Zdjęcia: Wiesława Czyrka