Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

I Turnus Wakacyjnej Akcji Caritas – podsumowanie

Wyjazd w góry to jedno z marzeń wielu dzieci. W tym miesiącu Caritas Diecezji Siedleckiej zapewniła 49 dzieciom moc atrakcji w stolicy polskich Tatr. Pierwszy turnus, który trwał od 11 do 20 lipca 2018r. w Zakopanem, dobiegł końca.

Siedlecka organizacja wysyła dzieci i młodzież na kolonie już od wielu lat. Tym razem 20 osób pochodziło z powiatu siedleckiego, a 29 z terenu Siedlec. Koloniści zatrzymali się w Pokojach Gościnnych „U Zofii”, Zofia Gawlak-Curuś, na Oberconiówce. Najmłodszy uczestnik miał 8 lat, a najstarszy 17.

Wyjazd miał charakter profilaktyczno-wychowawczy. Pod okiem psychologa i pedagoga, dzieci codzienne brały udział w przygotowanych specjalnie dla nich zajęciach dot. m.in. profilaktyki uzależnień i zdrowego stylu życia. Obok tego był czas na rozmowy indywidualne.

Młodsi i nieco starsi zwiedzili Trzy Korony w Pieninach, Wiktorówki, Rusinową Polanę, Gęsią Szyję, Kalatówki z Pustelnią Brata Alberta, Gubałówkę, Krzeptówki i Krupówki. Do tego doszły atrakcje Aqua Parku, wypady do kina, odwiedziny Straży Pożarnej i Policji, wizyta w Centrum Edukacji Przyrodniczej Tatrzańskiego Parku Narodowego. Nie zabrakło zajęć sportowych i muzycznych. Był też dzień biblijny, podczas którego dzieci przygotowały scenki biblijne, aby potem zaprezentować je na wspólnym „pogodnym wieczorku”. Opiekunowie mieli w zanadrzu gry i zabawy, a wieczorem dzieci brały udział w dyskotekach.

Jak ocenia ks. Paweł Wojdat, kierownik turnusu, kadra spisała się na medal. - Byli z uczestnikami i do ich dyspozycji cały czas. Zauważyłem ich troskę i wrażliwość na swoich wychowanków – podkreśla.

Podczas wyjazdu dzieci korzystały z telefonów komórkowych tylko  w czasie wolnym. - Po 10 dniach kolonii jedna z uczestniczek podkreśliła, że jest za to wdzięczna, bo dotychczas nie wyobrażała sobie życia bez telefonu, a w szczególności Internetu, Facebook’a i Instagrama. Tutaj zobaczyła, jak wiele czasu traci na to każdego dnia. Zrozumiała, że te chwile mogłaby poświęcić na przebywanie z rodziną i znajomymi.

Kolejny, II turnus Wakacyjnej Akcji Caritas 2018 do Zakopanego, rusza 31 lipca.

I Turnus Wakacyjnej Akcji Caritas w Zakopanem - podsumowanie

2018-07-26