Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Nagrody siedleckiej Caritas dla pracodawców wręczone

Nagrody siedleckiej Caritas dla pracodawców wręczone. W czasie jubileuszowej gali inaugurującej obchody 25-lecia Caritas Polska w Siedlcach, wręczono nagrody dla pracodawców z regionu siedleckiego, którzy obejmują troską osoby niepełnosprawne i działają na ich rzecz.

Nagrody trafiły do prezydenta Siedlec Wojciecha Kudelskiego, starosty siedleckiego Zygmunta Wielogórskiego, rektor Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego prof. Tamary Zacharuk, Grzegorza Kazimierczaka - prezesa firmy Frezdrom oraz do Waldemara Koperkiewicza z Centrum Kultury i Sztuki w Siedlcach.

- Sama Caritas, bez władz państwowych, samorządowych i bez sponsorów, nie jest w stanie udźwignąć kwestii opieki nad niepełnosprawnymi. Sami nie utrzymalibyśmy tylu placówek i 150 pracowników, którzy współdziałają na rzecz niepełnosprawnych. Dlatego bez tych osób i instytucji nie jesteśmy w stanie pomagać niepełnosprawnym, a nasza współpraca z innymi podmiotami czy samorządami procentuje - mówi dyrektor Caritas Diecezji Siedleckiej ks. Marek Bieńkowski. Przykładem dobrych praktyk polegających na współpracy Caritas z samorządem jest utworzenie Warsztatu Terapii Zajęciowej w Kisielanach, który nie powstałby bez wsparcia starostwa powiatowego, które wyremontowało lokal, a teraz nieodpłatnie udostępnia go na potrzeby prowadzenia warsztatu.

Starosta siedlecki Zygmunt Wielogórski podkreśla, że nagroda to dla niego potwierdzenie, iż działania podejmowane wspólnie mają sens. - To ważne wyróżnienie, ponieważ świadczy o tym, że wśród wielu zadań realizowanych przez powiat stać nas jeszcze na wrażliwość społeczną dla ludzi, którzy mają podobne aspiracje jak my, i którzy również chcą pracować. To, że my im to ułatwiamy, to duże osiągnięcie. Nagrodę odbieram również jako wrażliwość radnych i dowód na to, że nie wszystkie środki muszą iść na drogi, ale też na tych, którzy potrzebują wsparcia.

Wiceprezydent Anna Sochacka, która odebrała nagrodę w imieniu prezydenta Wojciecha Kudelskiego, zaznacza, że współpraca miasta i Caritas Diecezji Siedleckiej układa się bardzo dobrze, a nagroda dla samorządu jest tylko jej potwierdzeniem. - My też nagradzamy Caritas i tak naprawdę wspieramy się wzajemnie. Myślę, że samorząd doceniono dlatego, że jest bardzo otwarty dla działań Caritas. Siedlecka organizacja pisze bardzo dobre projekty na miejskie granty, ale współpraca ma także inny wymiar. Caritas brała m. in. udział w tworzeniu naszej aplikacji w konkursie "Dobry Klimat dla Rodziny". Ta cegiełka instytucji zaowocowała, bo miasto zajęło pierwsze miejsce w Polsce w tym konkursie.

Poza nagrodami przyznano również wyróżnienia. Trafiły one do ks. Sławomira Kapitana – dyrektora Radia Podlasie, Andrzeja Bujalskiego – prezesa firmy Apis oraz Grzegorza Falkowskiego – z-cy dyrektora PFRON.

15 stycznia w Siedlcach odbyła się gala inaugurująca obchody 25-lecia Caritas Polska. W czasie gali zaprezentowane zostały działania siedleckiej Caritas na rzecz niepełnosprawnych. To dopiero początek świętowania jubileuszu Caritas Polska. Kolejne gale, prezentujące inne działania Caritas w poszczególnych diecezjach, będą organizowane w różnych miejscach na terenie kraju, aż do końca roku.

2015-01-16

Zdjęcia: Anna Nowińska