Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Nowe auto do przewozu osób niepełnosprawnych

Caritas Diecezji Siedleckiej zakupiła dla Środowiskowego Domu Samopomocy w Białej Podlaskiej nowy samochód do przewozu osób niepełnosprawnych. Dzięki temu będą one miały zapewniony transport na codzienne zajęcia.

Samochód marki OPEL, z którego codzienne będzie korzystać 14 osób, kosztował 125 tys. złotych. „Powitanie” automobilu miało miejsce w czwartek 19 stycznia br. Jego zakup był możliwy dzięki środkom z PFRON, Caritas Polska i pieniądzom zebranych przez siedlecką Caritas.

Zakup samochodu był niezbędny, ponieważ dotychczasowe auto było po wielu naprawach, przejechało tysiące kilometrów, zdarzało się nawet, że dowożąc uczestników z innych miejscowości awaria nastąpiła w trakcie trasy. Specjaliści mówili, że swoje już wysłużyło i czas zainwestować w nowe. – Nie chcemy narażać niepełnosprawnych na niepotrzebny stres, spowodowany zatrzymaniem auta na trasie szybkiego ruchu i opóźnieniem dotarcia do ośrodka – mówi ks. Marek Bieńkowski, dyrektor CDS.

Środowiskowy Dom Samopomocy jest ośrodkiem wsparcia i dziennego pobytu dla 45 osób z zaburzeniami psychicznymi – mieszkańców Białej Podlaskiej i powiatu bialskiego. Placówka ta powstała w maju 1998 roku w strukturze MOPS, a siedlecka Caritas prowadzi ją od stycznia 2007 roku. Jest usytuowana w centrum miasta przy ul. Warszawskiej 15.

Organizacja wyraża wielką wdzięczność za pomoc w realizacji zakupu wszystkim, którzy przekazali nawet niewielką kwotę, która stanowiła wielkie wsparcie w inwestycji.

2017-01-19

Zdjęcia: Marek Jakubiak