Wspieraj Caritas

Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Operacja Michałka się udała!

2018-10-12 11:50

Operacja Michałka Kwiatkowskiego, która wisiała na włosku, ze względu na brak potrzebnych środków na jej sfinansowanie, doszła do skutku! Caritas Diecezji Siedleckiej ogłosiła zbiórkę dla chłopca i w krótkim czasie udało się uzbierać 47 tys. złotych. Dzięki operacji, marzenie 6-latka z Jedlanki (woj. lubelskie), który cierpi na rzadką wrodzoną wadę lewej nogi „tibial hemimelia”, zostało spełnione. Michałek poszedł we wrześniu do zerówki!

Przypomnijmy, że Michałek urodził się z brakiem kości piszczelowej, stawu skokowego i stawu kolanowego w lewej nodze. Miał tylko kość strzałkową. W naszym kraju groziła mu amputacja kończyny. Operowano go jednak kilkakrotnie i rehabilitowano w USA, aby jego nóżka była przedłużona i sprawna. Niedawna operacja miała ratować staw kolanowy i wyskakujące biodro. Trzeba było uzbierać aż 176 tys. złotych. Liczył się czas, bo operację tym razem wyjątkowo przeprowadzano w Polsce, gdzie nie było możliwości wyboru innego terminu. Chłopcem zajął się w Warszawie światowej sławy lekarz - dr Paley, specjalista, który przyleciał z Florydy w USA.

- Środki zebraliśmy na subkoncie, dzięki ofiarności i życzliwości wielu osób, które wpłacały różne kwoty, aby pomóc chłopcu. Resztę środków na przeprowadzenie operacji, wpłaciła rodzina kilkulatka. – mówi Edyta Czyżewska, koordynator subkont w Caritas Diecezji Siedleckiej. I dodaje: - Cieszymy się, bo leczenie Michałka przebiegło pomyślnie i może on już chodzić. Niebawem podzielimy się z Państwem bardziej szczegółowym opisem z przebiegu leczenia i rekonwalescencji Michałka, a chłopcu życzymy samych sukcesów w szkole!