Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Poprzez sport do zdrowia

„Dobrze, że jesteś” śpiewali wolontariusze i uczestnicy Festynu Integracyjnego „Sprawni Poprzez Sport” zorganizowanego 6 września 2018r. w Roskoszy przez Caritas Diecezji Siedleckiej Środowiskowy Dom Samopomocy z Białej Podlaskiej. Przekonywali, że poprzez sport i integrację przy dobrej zabawie, można pokonać wszelkie ograniczenia.

Czwartkowy festyn rozpoczął się po godz. 10:00. Oficjalnie otworzyły go: Ilona Trojnar - Dyrektor Programowy Caritas Diecezji Siedleckiej, Bogumiła Zieńczuk -  Naczelnik Wydziału Spraw Społecznych Urzędu Miasta Biała Podlaska oraz Halina Mincewicz – Dyrektor Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Białej Podlaskiej. Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli: Prezydent Miasta Biała Podlaska Dariusz Stefaniuk oraz Starosta Bialski Mariusz Filipiuk.

Na imprezie pojawiło się blisko 400 osób, wśród których były grupy niepełnosprawnych z 16 placówek z terenu województwa mazowieckiego i lubelskiego:  Warsztatów Terapii Zajęciowej, Środowiskowych Domów Samopomocy, Powiatowych Ośrodków Wsparcia, Domów Pomocy Społecznej. - Od dwóch tygodni wiedzieliśmy, że tutaj przyjedziemy – mówi pani Bożena z Międzyrzeca. Jej prawie 30-letni syn jest autystykiem, uczestnikiem tamtejszego WTZ. – Codziennie rano i na noc pytał, kiedy wyjeżdżamy – dodaje. Na festynie spotkał się ze sporą grupą znajomych z innych jednostek i dużo tańczył.

Impreza wpisała się na stałe w kalendarz placówek z tego terenu. – Trudno nam zliczyć, która to już edycja – 15, 16, 17? Wydaje nam się, że organizujemy festyn od zawsze – mówi Anna Utka, kierownik CDS ŚDS w Białej Podlaskiej. Na to wydarzenie niepełnosprawni czekali z wytęsknieniem.

Przygotowano dla nich 12 konkurencji sportowych, skrojonych na indywidualne możliwości. Poszczególne grupy otrzymały mapy, aby odszukać na rozległym terenie Europejskiego Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Roskoszy punkty, gdzie - przy poinstruowaniu przez wolontariuszy CDS Centrum Wolontariatu z Białej Podlaskiej - przechodzili kolejne zmagania, zbierając każdorazowo literki. Zadaniem było ułożenie hasła, dzięki któremu każda placówka otrzymała dyplom, szklany puchar i nagrodę – radiomagnetofon. – Było kopnięcie piłką, przeciąganie liny. Trzeba było włożyć w to trochę wysiłku, żeby był efekt. Impreza była fajna, taka luźna, sportowo-rekreacyjna. To odskocznia – zapomina się o różnych sprawach, o chorobie. Dobrze to wpływa na samopoczucie – dzieli się Sylwia, uczestniczka ŚDS z Białej Podlaskiej, do którego przychodzi od 1998 roku.

Impreza przyciągnęła też pełnosprawnych wolontariuszy. - Przebywanie z osobami niepełnosprawnymi daje nam wiele radości i uwrażliwia. Świat wokół to nie tylko piękny fit sylwetki i zdrowi ludzie. Tego typu imprezy uczą szacunku do drugiego człowieka, otwartości i wrażliwości serca – podkreśla Monika Rybaczewska, Diecezjalny Koordynator ds. Wolontariatu CDS.

W programie była również dyskoteka na świeżym powietrzu, posiłek i sporo muzyki. Dużym zainteresowaniem cieszyły się występy wokalne chóru z Żelechowa, któremu towarzyszyła z gitarą s. Dawida ze Zgromadzenia Sióstr Opatrzności Bożej. Siostra swoim przykładem pokazywała, że uśmiech przełamuje bariery; zachęcała młodych, aby tak podchodzili do braci skrzywdzonych przez los. Przy scenie wszyscy głośno śpiewali: „Dobrze, że jesteś”, „Jaka siła”, „Raduje się dusza ma”, „Ci co zaufali Panu”.

Wydarzenie było dofinansowane ze środków PFRON, a teren nieodpłatnie udostępnił Dyrektor ECKiW OHP w Roskoszy.

"Sprawni Poprzez Sport 2018" - podsumowanie

2018-09-07