Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

"Rodzina Rodzinie" w Żelechowie

W niedzielę 30 czerwca odbyło się kolejne w naszej diecezji poruszające spotkanie na temat aktualnej sytuacji w Syrii. „Skazani. Dotknij otwartych ran Kościoła umęczonej wojną Syrii” to seria prelekcji przybliżająca dramatyczną sytuację ludzi, którzy doświadczyli grozy wojny. Duże zainteresowanie i życzliwość parafian było widać na każdym kroku.

Przedstawiciele Caritas Polska byli obecni na Mszach Świętych w parafii pw. Zwiastowania NMP w Żelechowie. Po Mszy o godz. 12.00 odbyło się spotkanie główne z prezentacją unikatowych materiałów z wizyty monitoringowej pracowników na Bliskim Wschodzie. Delegacja przybliżyła ideę programu także podczas Dni Żelechowa. O aktualnej sytuacji w kraju i skali udzielonej do tej pory pomocy opowiadała Sylwia Hazboun – koordynatorka programu. Swoim świadectwem podzielił się także Farid AbouJrab – młody mężczyzna pochodzący z Damaszku, któremu wraz z częścią rodziny udało się przybyć do Polski.

Z pomocy Syrii wycofało się już wiele organizacji międzynarodowych, które miały przewidziane środki wsparcia tylko na czas najcięższych walk. Dramat jednak rozgrywa się dalej. Kraj pogrążony jest w chaosie. Wielu ludzi nie ma z czego żyć.

W szczególnie trudnej sytuacji znajdują się chrześcijanie. Ich rodziny są mniej liczne niż muzułmańskie, przez co często nie spełniają kryteriów aby uzyskać pomoc. Program Rodzina Rodzinie w 97% skierowany jest właśnie do nich. Dzięki otrzymanemu wsparciu nie gaśnie w nich nadzieja na lepsze jutro. Obecność w świecie muzułmańskim jest bardzo ważna i potrzebna, bo uczy tolerancji, otwartości i wzajemnego pokojowego funkcjonowania.

Uczestnicy spotkania mogli poszerzyć swoją wiedzę nabywając książkę – cegiełkę „Nadchodzi poranek” Ibrahima Alsabagha, która została wydana, aby wesprzeć program.

Tylko dzięki ofiarom darczyńców Caritas Polska może realizować różne inicjatywy w Aleppo. Zachęcamy do wsparcia programu poprzez wysłanie SMSa o treści SYRIA pod nr 72052 lub przekazanie darowizny na konto PL 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384 z dopiskiem SYRIA.

Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej: http://bliskiwschod.caritas.pl/

(KK)

2019-07-01