Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Sukces Mistrzostw Świata w Dobroci

Caritas Diecezji Siedleckiej podczas kampanii „Kilometry Dobra” zebrała 43 500 złotych na program stypendialny dla dzieci i młodzieży „Skrzydła”. Akcja była sporym wyzwaniem, ale w końcowym rozrachunku siedlecka Caritas uplasowała się na 7. miejscu wśród innych organizacji, biorących udział w wielkiej zbiórce na szlachetne cele.

Hasło tegorocznej kampanii „Kilometry Dobra” szerzącej dobro na wielką skalę brzmiało „Mistrzostwa Świata w Dobroci”. Włączyły się w nią 44 organizacje z całej Polski oraz dodatkowo Sztokholm i Bruksela, w tym siedlecka Caritas. W jakim celu? Aby przeznaczyć zebrane środki, które – jak liczą organizatorzy - z każdym rokiem będą się zwiększać, na ważne inicjatywy i zadania m.in.: społeczne, sport, kulturę, edukację, środowisko i  kościół. Organizatorzy chcieli pobić - należący do Austriaków - Rekord Guinnessa w układaniu jedno nominałowych ciągów monet, wynoszący blisko 75 km. W tegorocznej edycji pieniądze zbierano na różne, coraz bardziej kreatywne, sposoby. Diecezjalna Caritas stale wspiera mieszkańców poprzez różne programy i akcje. W tym roku włączyła się po raz drugi w akcję zbiórki złotówek.  – Zaangażowaliśmy się w akcję, ponieważ wierzymy, że wspólnie możemy osiągnąć więcej niż w pojedynkę. Końcowy wynik akcji bardzo nas cieszy – mówi Ilona Trojnar, kierownik Biura Zarządu siedleckiej Caritas. „Kilometry Dobra” doczekały się nawet swojego hymnu wykonanego przez zespół „Skaldowie”.

Jak zbierały Siedlce?

Tegoroczna edycja zaczęła się 01 marca 2016r. Na stronie internetowej www.kilometrydobra.pl każdy miał szansę wesprzeć wybrany cel. Siedlczanie szybko znaleźli się w ścisłej czołówce. Organizacja postanowiła w tym roku wyjść po wsparcie do tych, którym idea pomocy nie jest obca – uczniów z diecezji siedleckiej. Stanęli na wysokości zadania i zwiększyli uzbieraną kwotę.

Na pikniku

Finał „Kilometrów Dobra” miał miejsce 05 czerwca 2016r. od godzin popołudniowych do godz. 18:00 na terenach zielonych obok Amfiteatru w Siedlcach przy okazji Marszu i Pikniku dla Życia i Rodziny. W tym czasie wolontariusze, trzymając w rękach oznakowane puszki, zachęcali do wsparcia akcji. Na tymże pikniku całe rodziny brały udział w różnych konkurencjach, zdobywały 15 sprawności, wygrywały nagrody losowane co godzinę i słuchały występów muzycznych zespołów młodzieżowych. Dla uczestników przygotowano m.in. tańce integracyjne i zabawy z wodzirejem, konkursy plastyczne, dmuchane zabawki typu zjeżdżalnia, basen z piłeczkami. Można było samodzielnie zrobić bańki mydlane, skręcać balony. Akademia Nauki zachęcała do swoich konkurencji. Chętni oglądali niebo przez teleskop. Rodziny brały udział w rozgrywkach sportowych np. przeciąganiu liny, nartach rodzinnych, grze w boccia. Szkoła Medyczna wykonywała masaże dla chętnych i zarazem odważnych ludzi.

Konkurs dla szkół

W kampanię „Kilometry Dobra” włączyło się 20 szkół z diecezji siedleckiej, w większości których istnieją Szkolne Koła Caritas (podstawowe, gimnazjalne i ponadgimnazjalne z Ryk, Włodawy, Starej Prawdy, Czuryłów, Białej Podlaskiej, Borków, Radzynia Podlaskiego, Dubeczna, Kąkolewnicy, Garwolina, Serokomli, Piszczaca, Borków-Kosów, Olszyca Szlacheckiego i Siedlec). Konkurs podzielony był na dwa etapy: I etap od 01 kwietnia do 30 kwietnia, II etap od 01 maja do 31 maja. Szkoły miały za zadanie - poprzez innowacyjne, oryginalne przeprowadzenie zbiórki - pozyskać jak największą ilość pieniędzy, wykorzystując swoje różnorodne talenty. Piekły ciasta, zbierały makulaturę, zorganizowały koncert charytatywny. Aby te działania uwiecznić, nie tylko robiły zdjęcia, ale też samodzielnie nagrywały krótkie filmiki. Zbiórka była zrealizowana wspólnym wysiłkiem rodziców, nauczycieli i dzieci. Było warto, ponieważ uczniowie, którzy zebrali najwięcej, wygrali w pierwszym etapie bon o wartości 1tys. złotych, a w drugim 4tys. złotych. Najwięcej środków zgromadziło SKC Nr 73 z Zespołu Szkół Nr 5 im. Janusza Korczaka w Garwolinie, które w sumie uzbierało w obu etapach najwięcej ze wszystkich biorących udział placówek, mianowicie 4990 złotych. Jednak w konkursie zwyciężyło Szkolne Koło  Caritas Nr 29 ze Szkoły Podstawowej im. Jana Czesława Tajcherta w Czuryłach, które zgromadziło łącznie w dwóch etapach 1933 złotych – najwięcej w przeliczeniu na jednego ucznia. Konkurs był tak skonstruowany, aby szanse na wygraną były jednakowe, a zasady sprawiedliwe. Każda szkoła za udział w konkursie otrzyma pisemne podziękowanie w formie dyplomu od dyrektora Caritas Diecezji Siedleckiej.

Program stypendialny „Skrzydła”

Wiele dzieci z diecezji potrzebuje dodatkowego wsparcia finansowego, aby realizować swoje marzenia i pasje oraz mieć większe możliwości w edukacji. Organizacja jest przekonana, że warto inwestować w młode pokolenie. Z tego powodu stworzono program stypendialny „Skrzydła”. Akcja ta dodaje skrzydeł dzieciom począwszy od szkoły podstawowej aż do ponadgimnazjalnej. Uczniowie otrzymują środki, dzięki którym zjedzą ciepły posiłek w szkole, będą miały swoje przybory do nauki i podręczniki. Ponadto będą mogły chodzić w nowej odzieży, rozwijać zdolności językowe, a w razie trudności – pobierać korepetycje. Wezmą udział w wydarzeniach kulturalnych i wycieczkach dzięki zapewnionemu transportowi, opiece i biletom wstępu. Najważniejsze, że dzięki temu będą dobrze czuć się wśród rówieśników w szkole, w rodzinie i na podwórku. Alicji, jednej z dziewczynek korzystającej z programu „Skrzydła”, udział w nim zwiększył motywację do nauki i zaangażowanie w szkole. Dominik natomiast chętniej chodzi do szkoły i jest bardziej otwarty na kontakty z innymi dziećmi. Magdalena stała się bardziej pewna siebie.