Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Turnus II Wakacyjnej Akcji Caritas już za nami! - podsumowanie

W dniach 17-26.07.2013 r. odbył się kolejny już w tym roku, turnus kolonijny WAC w Ośrodku Wypoczynkowym w Broku. Brało w nim udział 135 dzieci z województwa lubelskiego. W ramach turnusu, realizowany był projekt: „Piękno otacza nas wszędzie – krajoznawstwo i turystyka podczas wypoczynku letniego”.

Oferta wypoczynku była niezwykle bogata w różnorodne atrakcje. Dzieci uczestniczyły w warsztatach filmowych, ciekawych zajęciach edukacyjno-kulturalnych oraz w interesujących wycieczkach szlakiem Puszczy Białej, które pozwoliły im lepiej poznać te piękne tereny. Mieli także możliwość zwiedzić Muzeum Ziemi Sadowieńskiej, gdzie m.in. zobaczyli wiele ciekawych eksponatów oraz Gminną Bibliotekę Publiczną i Gminny Ośrodek Kultury, gdzie zapoznali się ciekawą historią tej gminy. Podczas turnusu koloniści gościli na terenie ośrodka Wójta Sadownego p. Zdzisława Tracza oraz zespół śpiewaczy „Sadowianki”, który swoim występem uświetnił jeden z kolonijnych wieczorów.

Podczas kolonii, nie zabrakło również porannej modlitwy, wieczornych Apeli, Eucharystii, wyjazdu na basen do Ostrowi Mazowieckiej oraz cieszących się dużą popularnością rozgrywek sportowych, konkursów i zabaw podczas pogodnych wieczorów.

II turnus WAC dofinansowany został ze środków otrzymanych w ramach Programu Operacyjnego Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.

2013-07-28

Zdjęcia: Caritas Diecezji Siedleckiej