Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Twój 1% ma wiele twarzy – marzenia się spełniają… historia Natalii Pluty

Natalia to wesoła, uśmiechnięta 19-latka z Rakowca. Jej mama jest uczestnikiem Centrum Integracji Społecznej Caritas Diecezji Siedleckiej, a tata obecnie nie pracuje, jest po ciężkiej operacji kręgosłupa. Dziewczyna skorzystała z programu stypendialnego dla dzieci i młodzieży „Skrzydła”. Dzięki temu może rozwijać swój talent artystyczny.

Natalia chodzi do III klasy liceum o profilu grafik komputerowy. Siedlecka Caritas przekazała jej 1500 zł, co pozwoliło jej zakupić artykuły artystyczne i częściowo sfinansowało zakup komputera potrzebnego do prac graficznych w takich programach jak Photoshop, GIMP.

Zapytana o to, co zmienił program „Skrzydła” w jej życiu, dziewczyna odpowiada, że teraz może rozwijać swój talent, który widać było już od dziecka. Ma zapas kredek do rysowania, pędzli, ołówków i bloków. Maluje portrety kobiet i obrazki oczu. – Lubię odwzorowywać źrenice, kolory tęczówek. Zazwyczaj biorę tylko szkic, a resztę robię sama. Nie korzystam już później ze zdjęcia, tylko robię to tak jakbym to miała w głowie, dodaję własne kolory, cienie – opowiada. Inspirują ją filmy i różne gry. To starsza siostra, która była na studiach artystycznych, zainteresowała ją sztuką. Teraz również Natalia myśli o przyszłości – chciałaby pracować w szkole, jako nauczycielka plastyki. Jej mocną stroną jest język angielski, natomiast matematyka sprawia jej już więcej trudności. Nastolatka planuje studia na Uniwersytecie Przyrodniczo-Humanistycznym w Siedlcach na kierunku Edukacja artystyczna w zakresie sztuk plastycznych. Marzy też o stypendium.

Pomóż również innym osobom – włącz się w akcję „Twój 1% ma wiele twarzy”.

Przekaż swój 1% podatku na rzecz Caritas Diecezji Siedleckiej!

Nasz KRS 0000223111