Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

„Wakacyjna Akcja Caritas” – zakończył się IX turnus!

Dobiegł końca ostatni turnus „Wakacyjnej Akcji Caritas”. W dniach 14-23 sierpnia 2019r. w urokliwej nadbużańskiej miejscowości Brok przebywało 30 dzieci. Był to czas bogaty w ciekawe zajęcia, zabawy kolonijne, jak również poznawanie nowych miejsc.

Koloniści zakwaterowani byli w Nadbużańskim Ośrodku Edukacji, położonym w pięknym, sosnowym lesie. Na jego terenie dzieci korzystały z Parku Linowego, pokonując przeszkody linowe, zainstalowane między drzewami. W tamtejszej świetlicy odbywały się wieczorki filmowe, pogodne wieczorki oraz warsztaty z modelowania balonami. Nie zabrakło też dyskotek oraz team building – zajęć, które powodują integrację oraz wzbogacenie relacji w grupie. Oprócz zajęć integracyjnych, tańców animacyjnych, zajęć sportowych, dzieci mogły się rozwijać duchowo poprzez wspólną wieczorną modlitwę oraz wyjścia do pobliskiego kościoła.

W czasie trwania turnusu odbyły się wyjazdy do Warszawy na warsztaty robienia lizaków w Manufakturze Cukierków oraz zabawy w Parku Wodnym Moczydło. Podczas pobytu na turnusie, dzieci wyjechały do Łomży do Parku Trampolin oraz Zamku Laserów oraz do Białegostoku na Tor Crazy Cart, gdzie spróbować można było jazdy gokartami na specjalnym torze oraz zabawy w basenach Tropikana w Hotelu Gołębiewskim.

- To czas, w którym dzieci nie tylko odpoczęły, ale także pokazały swoje talenty np. w „Mam talent” oraz kreatywność m.in. w „Koloriadzie” czy w zorganizowaniu Olimpiady Sportowej - mówi Monika Rybaczewska, kierownik kolonii.

(MR, AN)

IX turnus Wakacyjnej Akcji Caritas w Broku - dn. 14-23 sierpnia 2019r.

2019-08-27

IX turnus Wakacyjnej Akcji Caritas w Broku - dn. 14-23 sierpnia 2019r.

Zdjęcia: Monika Rybaczewska