Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

„Wakacyjna Akcja Caritas” – zakończył się V turnus!

Pełen atrakcji wyjazd w ramach V turnusu „Wakacyjnej Akcji Caritas” do Biskupina już za nami! 37- osobowa grupa dzieci z diecezji siedleckiej w dn. 14-23 lipca 2019r. wypoczywała aktywnie, poznając m.in. takie miejsca jak: Toruń czy Gniezno.

Uczestnikami kolonii były dzieci w wieku od 8 do 17 lat, zakwalifikowane przez Parafialne Zespoły Caritas: PZC w Piszczacu, PZC w Janowie Podlaskim, PZC w Zbuczynie, PZC Białej Podlaskiej przy parafii Chrystusa Miłosiernego, PZC w Parczewie przy parafii Opatrzności Bożej, PZC w Krześlinie, PZC we Włodawie i PZC w Łosicach. Zakwaterowały się na czas trwania turnusu w „Zajeździe Biskupin”. Opiekę nad nimi sprawowało 3 wychowawców i kierownik.

Podróż w czasie? Owszem – na tym wyjeździe koloniści mogli odkryć skarby przeszłości, zwiedzając z przewodnikiem Rezerwat Archeologiczny w Biskupinie, i wziąć udział w lekcji muzealnej. A gdy zawitały do Torunia, czekały na nich zajęcia w Żywym Muzeum Piernika i okazja, by zagłębić się w średniowieczną historię miasta, przedstawianą w formie interaktywnych występów kostiumowych i wycieczek w Domu Legend Toruńskich. Nie obyło się też bez spaceru po toruńskim Starym Mieście i skorzystanie z mrożących krew w żyłach atrakcjach miejsca o nazwie „Bunkier-Wisła”. W Gnieźnie – pierwszej stolicy Państwa Polskiego – uczestnicy mieli Mszę św. w katedrze, po której udali się na film „Sekretne życie zwierzaków domowych 2” w kinie Helios. W Mogilnie natomiast mogli się wyszaleć na krytej pływalni. Przejażdżka Żnińską Kolejką Wąskotorową, to kolejny ciekawy punkt programu tego wyjazdu. Oprócz tego dzieci były w Zaurolandii, która mieści się w okolicach Gniezna (poznały m.in. różne rodzaje dinozaurów w ich naturalnych wielkościach), Interaktywnym Muzeum Rybactwa i warsztatach z łucznictwa w Biskupinie oraz Miasteczku westernowym „Silverado City” w Bożejowiczkach.

Czas spędzany na terenie Ośrodka również był pełen zajęć, a dzieci miały dużo przestrzeni na integrację – odbywały się pogodne wieczory, konkurs plastyczny „Karykatury”, konkurs „1 z 9”, konkurs czystości, olimpiada sportowa, „Koloriada”, „Randka w ciemno”, zajęcia muzyczne, podczas których uczono się piosenek, i taneczne (kto jeszcze nie wiedział jak się tańczy belgijkę, miał sposobność poznać jej kroki) oraz dyskoteka.

Wypoczynek 37 dzieci został dofinansowany ze środków Caritas Diecezji Siedleckiej pozyskanych z programu „Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom”.

(MM,AN)

V turnus Wakacyjnej Akcji Caritas w Biskupinie - dn. 14-23.07.2019r.

2019-07-22

V turnus Wakacyjnej Akcji Caritas w Biskupinie - dn. 14-23.07.2019r.

Zdjęcia: Caritas Diecezji Siedleckiej