Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

"Wypoczynek letni w ramach promocji zdrowia i profilaktyki zdrowotnej..." - podsumowanie

KRUSCaritas Diecezji Siedleckiej

Podczas tegorocznej Wakacyjnej Akcji 2013 Caritas Diecezji Siedleckiej 20 dzieci brało udział w projekcie pod nazwą: "Wypoczynek letni w ramach promocji zdrowia i profilaktyki zdrowotnej dofinansowany ze środków Funduszu Składkowego Ubezpieczenia Społecznego Rolników w kwocie 700 zł na każdego uczestnika”.

Dzieci wypoczywały w górach w Pensjonacie „Pokoje u Zofii 1” w Zakopanem podczas czternastodniowego turnusu, który trwał od 04.07.2013r. do 17.07.2013r.

Wypoczynek został zrealizowany w oparciu o program, którego celem jest promocja zdrowia i profilaktyki zdrowotnej. Odbyły się instruktarze z zakresu ochrony zdrowia i życia w gospodarstwie rolnym itp. Program zawierał także elementy edukacyjne, propagujące m.in. wartości przyjaźni i prawidłowych relacji międzyludzkich, asertywną i otwartą postawę wobec drugiego człowieka, współpracę w grupie, umiejętność radzenia sobie w trudnych sytuacjach.

Dzieci wypoczywały w Zakopanem pod opieką wykwalifikowanej kadry kierowniczej, wychowawczej oraz medycznej. Uczestnikom kolonii zapewniono nie tylko pełnowartościowe posiłki, ale również zakwaterowanie w atrakcyjnie położonym ośrodku, ciekawy program edukacyjny, wycieczki krajoznawcze po górach, zabawa na basenie, wycieczki po Zakopanem (zwiedzanie Tatrzańskiego Parku Narodowego, Muzeum Tatrzańskie itp.). Nie zabrakło także wielu zabaw integracyjnych, rekreacyjno-sportowych oraz zajęć z zakresu profilaktyki zdrowotnej. Organizowanych było wiele ciekawych imprez okolicznościowych, konkursów oraz quizów.

* * *

2013-07-25