Program „Dach nad głową”

2019-03-19 16:39

Pierwszy sukces programu „Dach nad głową”

Pierwsze założenie akcji „Dach nad głową” czyli uzbieranie 10 000 USD zostało zrealizowane. Zgromadzone środki zostaną przeznaczone na adaptację domów rodzin, które przed wojną  mieszkały w Aleppo.

O programie „Dach nad głową”

Dach nad głową – nowy, pilotażowy projekt prowadzony przez naszą diecezjalną Caritas we współpracy z Fundacją Fenicja im. św. Charbela zakorzenioną na Bliskim Wschodzie od 30 lat. Fundacja dysponuje dogłębną znajomością aktualnej sytuacji w regionie i posiada szerokie kontakty z instytucjami świeckimi i kościelnymi dzięki czemu jest w stanie dobrze koordynować polską pomoc uchodźcom na terenie całego Libanu i południowo – zachodniej Syrii.

Na czym polega projekt?

Celem projektu nie jest budowa ani odbudowa domu, ale jego adaptacja do zamieszkania. Środki zebrane przez Caritas Diecezji Siedleckiej zostają przekazane Fundacji Fenicja, która zarządza działaniami na miejscu. Inżynier – wolontariusz wybierze domy, które jesteśmy w stanie przystosować do zamieszkania w określonej kwocie i sporządzi kosztorys potrzebnych materiałów hydraulicznych, elektrycznych, szklarskich czy betonowo – stolarskich. Wiele z mieszkań zostało okradzionych, ma powyrywane okna czy drzwi, a nawet zostało pozbawionych urządzeń sanitarnych przy wycofywaniu się państwa islamskiego. Wojna spowodowała także dewaluacje liry syryjskiej, w wyniku czego nastąpił znaczny wzrost cen, co utrudnia pozyskanie potrzebnych materiałów. Przed rokiem 2011 1 dolar był wart ok. 50 lir syryjskich, aktualnie ponad 1000, dlatego odbudowa infrastruktury jest tak bardzo kosztowna. Prace przy adaptacji prowadzone są przez małe firmy czy osoby prywatne, a często także przez członków rodziny pod nadzorem naszego inżyniera, który jest gwarantem logiczności kosztów. W ten sposób chcemy zapewnić naszym darczyńcom przejrzystość oraz przygotowywać rodziny do pewnego standardu rozliczania się, tak aby usprawnić powrót do funkcjonowania w normalności.

Ile potrzebujemy funduszy i do kiedy trwa zbiórka?

Projekt zakłada pomoc 2 rodzinom. Chcemy zebrać 10 000 USD do końca marca 2019 roku.

Komu pomagamy?

Pomocą obejmujemy tylko rodziny chrześcijańskie. Jest to akt jedności i solidarności z wyznawcami Chrystusa na Bliskim Wschodzie, którzy choć w Syrii są mniejszością czują się członkami wielkiej rodziny chrześcijańskiej na całym świecie.

Czy nie jest jeszcze za wcześnie na taką inicjatywę?

Nie. Urzędy jordańskie i libańskie pod koniec roku 2018 odnotowały powrót do Syrii ponad 1000 osób, z których pod własny dach wróciła tylko połowa. Kontakty Fundacji Fenicja z rodzinami również potwierdzają chęć kolejnych powrotów – zwłaszcza rodzin chrześcijańskich. Pozostają one w mniejszości i obawiają się, że ich domy zostaną zagospodarowane przez muzułmanów tak jak w przypadku sytuacji Palestyńczyków w Izraelu. Projekt zatem jest odpowiedzią na konkretne potrzeby we właściwym czasie. Pomimo obecności ostatnich sił państwa islamskiego w północnej części Syrii sytuacja w Aleppo czy Damaszku jest stabilna, dlatego z pomocą można iść o krok dalej.

Pomagając Syryjczykom pomagamy także sobie, Europie i Polsce. Rodziny posiadające gwarancję dachu nad głową w swojej ojczyźnie nie będą szukać swojego miejsca gdzie indziej. Większość z nich na nowy rok życzyła sobie jednego: powrotu do domu, który nie jest tylko powrotem do przysłowiowych czterech ścian. To także rozpoczęcie odbudowy swojego kraju, w którym będą mogli żyć, pracować, wychowywać i kształcić swoje dzieci.

Jak można włączyć się w pomoc?

Aby włączyć się w pomoc, należy wpłacić dowolną kwotę na jedno z poniższych kont bankowych z dopiskiem: „Dach nad głową - Syria”

Konto walutowe USD

Konto walutowe EUR

76 1240 2685 1978 0010 0960 6523

Konto walutowe GBP

BIC/SWIFT: PKOPPLPW

Caritas Diecezji Siedleckiej wraz z Fundacją Fenicja już dziś dziękuje za każdy życzliwy odruch serca, który pomoże zrealizować założenia projektu.

Karolina Kłoś – koordynator programu „Dach nad głową”

Caritas Diecezji Siedleckiej
ul. Budowlana 1, 08-110 Siedlce
tel. (25) 640 71 30 wew. 122
office.siedlce@caritas.pl

Konferencja prasowa w Siedlcach dot. programu "Dach nad głową" - 02 stycznia 2019r.

2019-01-04

Zdjęcia: Monika Jabłkowska (zdjęcia z konferencji prasowej)

„Dach nad głową” - obozy dla uchodźców obecnie

2019-01-02