1% podatku

Nowy Rok przyniósł zmiany w ustawie o podatku dochodowym PIT. Dla podatników składających PIT 37 i/lub 38 jest to ogromne ułatwienie w rozliczeniu rocznym, ponieważ Krajowa Administracja zrobi to za nas.

Od 15 lutego do 30 kwietnia mamy wgląd w zeznania podatkowe. Możemy w nich wprowadzać niezbędne poprawki np. ulgi podatkowe, a także zdecydować komu przekażemy 1% podatku. Cześć podatników nie będzie musiała wprowadzać w rozliczeniu żadnych zmian i dzięki temu zostanie rozliczona automatycznie.

*Więcej o nowym sposobie rozliczania: www.podatki.gov.pl/pit/twoj-e-pit/.

Drodzy podatnicy, pamiętajcie, że wystarczy tak niewiele, aby pomóc naszym Podopiecznym, którzy potrzebują leczenia i rehabilitacji. Nawet, jeśli nie musicie, zalogujcie się do systemu i przekażcie swój 1% podatku dla osób, które mają założone subkonta w Caritas Diecezji Siedleckiej.

Kto może przekazać 1%?

• rozliczający się według skali podatkowej (PIT-36, PIT-37);
  • opodatkowani według 19% stawki (PIT-36L, PIT-38, PIT-39);
  • ryczałtowcy (PIT-28);
  • emeryci i renciści również mogą przekazać nam 1% podatku. Jeśli jesteś emerytem lub rencistą i otrzymałeś od organu rentowego (np. z ZUS) roczne obliczenie podatku na formularzu PIT-40A, a chcesz przekazać nam 1%, to możesz to zrobić składając PIT-OP.

Jak przekazać 1% podatku?

1. W rubryce 123 Numer KRS wpisz: 0000223111.
  2. W rubryce 124 Wnioskowana kwota wpisz kwotę stanowiącą 1% podatku.
  3. Jeśli chcesz przekazać swój 1% podatku na rzecz konkretnego Podopiecznego wypełnij koniecznie rubrykę 125 wpisując w niej numer subkonta oraz nazwisko i imię osoby, której chcesz podarować 1% np. „1234 – Marek Siedlecki”.

Komu przekażemy Twój 1% podatku?

• chorym na nowotwory, zagrożonym utratą wzroku i niewidzącym, cierpiącym na autyzm, osteoporozę, wady serca, niedosłuch, niedowład kończyn, porażenie mózgowe, rdzeniowy zanik mięśni, przepuklinę oponowo - rdzeniową, kamienicę układu moczowego, niewydolność nerek, odleżyny, epilepsję, astmę oskrzelową, alergię, zespół nerczycowy, mukowiscydozę, niedoczynność tarczycy, udar mózgu, „Zespół Downa” itd.;
  • osobom potrzebującym sprzętu rehabilitacyjnego i zabiegów rehabilitacyjnych;
  • osobom potrzebującym środków na lekarstwa, operacje i protezy, które często nie są refundowane przez NFZ;
  • ludziom, którzy ulegli wypadkom.

Dzięki wsparciu ludzi dobrej woli wszyscy potrzebujący zyskają pewność, że nie są sami ze swoimi problemami.

Kilka słów o nas…

• Caritas Diecezji Siedleckiej ma ponad 28-letnią tradycję pomagania i jest rozpoznawalną marką, której zaufały setki tysięcy ludzi.
  • Działa na znacznej części województw: mazowieckiego i lubelskiego i dociera nawet do najdalszych ich krańców.
  • Przywiązuje dużą uwagę do utrzymania wysokich standardów udzielania wsparcia.
  • Pomoc trafia także poza diecezję siedlecką (do innych części Polski i za granicę) – tam, gdzie trzeba solidarnie reagować na pojawiające się kryzysy, katastrofy, a także w obliczu wojny.
  • Organizacja niesie wszechstronne i specjalistyczne wsparcie dzieciom, dorosłym i seniorom, którzy znajdują się nierzadko w dramatycznym położeniu. Jeśli kiedykolwiek byli Państwo chorzy, niepełnosprawni, nie radzicie sobie Państwo w podeszłym wieku, w wyniku klęski żywiołowej straciliście dom, byliście bezrobotni, bezdomni, pokrzywdzeni przestępstwem, bez środków do życia albo doświadczyliście przemocy w rodzinie – rozumiecie, jak istotna wtedy jest pomoc z zewnątrz.
  • Caritas, choć jest organizacją kościelno-charytatywną, nie faworyzuje nikogo – o pomoc może się zwrócić każdy (bez względu na wyznanie, pochodzenie, rasę itp.).
  • Jednoczy ludzi, którzy chcą w formie wolontariatu podzielić się swoim czasem i talentami z innymi.
  • Działa w sposób przejrzysty.
  • Stale się rozwija i doskonali – oprócz sprawdzonych projektów powstają i są udoskonalane nowe inicjatywy.

Program e-Pity

Możesz użyć także internetowego systemu e-Pity Online przekazując 1% podatku na rzecz Caritas Diecezji Siedleckiej. Aby to zrobić kliknij na przycisk poniżej.

Wypełnij PIT przez internet i przekaż 1% podatku