PRZEKAŻ 1% PODATKU NA POMOC DRUGIEMU CZŁOWIEKOWI

tl_files/gallery/caritas/programy/1procent/baner_2018.jpg

Do 30 kwietnia można rozliczyć zeznanie podatkowe PIT i przekazać 1% podatku na dowolnie wybrany przez siebie cel. Zachęcamy, by i w tym roku pomogli Państwo Caritas Diecezji Siedleckiej - sprawdzonej i skutecznie działającej organizacji z dużym doświadczeniem na polu charytatywnym. Wystarczy przekazać 1% podatku wpisując na zeznaniu podatkowym numer KRS 0000223111.

CARITAS BEZPŁATNIE POMAGA ROZLICZYĆ PIT

tl_files/gallery/caritas/programy/1procent/rok_2018/1.jpg

Samodzielne rozliczenie zeznania podatkowego PIT może być zadaniem kłopotliwym i stresującym. Wyszliśmy z inicjatywą, aby bezpłatnie Państwu pomóc. W dwóch miejscach: w Siedlcach i w Białej Podlaskiej do końca kwietnia 2018r. można skorzystać z fachowego wsparcia. Zapraszamy serdecznie!

SIEDLCE - Centrum Charytatywno-Duszpasterskie przy ul. Świrskiego 57

Harmonogram:
Poniedziałki: 13:00-17:00
Wtorki: 8:00-12:00
Środy: 10:00-14:00
Czwartki: 10:00-14:00
Piątki: 10:00-14:00

BIAŁA PODLASKA – Budynek Caritas przy ul. Warszawskiej 15

Harmonogram:
Poniedziałki: 9:00-13:00
Wtorki: 9:00-13:00
Środy: 9:00-13:00
Czwartki: 9:00-13:00
Piątki: 9:00-13:00

DLACZEGO WARTO WSPOMÓC CARITAS DIECEZJI SIEDLECKIEJ?

• Caritas Diecezji Siedleckiej ma ponad 26-letnią tradycję pomagania i jest rozpoznawalną marką, której zaufały setki tysięcy ludzi.
  • Działa na znacznej części województw: mazowieckiego i lubelskiego i dociera nawet do najdalszych ich krańców.
  • Przywiązuje dużą uwagę do utrzymania wysokich standardów udzielania wsparcia.
  • Pomoc trafia także poza diecezję siedlecką (do innych części Polski i za granicę) – tam, gdzie trzeba solidarnie reagować na pojawiające się kryzysy, katastrofy, a także w obliczu wojny.
  • Organizacja niesie wszechstronne i specjalistyczne wsparcie dzieciom, dorosłym i seniorom, którzy znajdują się nierzadko w dramatycznym położeniu. Jeśli kiedykolwiek byli Państwo chorzy, niepełnosprawni, nie radzicie sobie Państwo w podeszłym wieku, w wyniku klęski żywiołowej straciliście dom, byliście bezrobotni, bezdomni, pokrzywdzeni przestępstwem, bez środków do życia albo doświadczyliście przemocy w rodzinie – rozumiecie jak istotna wtedy jest pomoc z zewnątrz.
  • Caritas, choć jest organizacją kościelno-charytatywną, nie faworyzuje nikogo – o pomoc może się zwrócić każdy (bez względu na wyznanie, pochodzenie, rasę itp.)
  • Jednoczy ludzi, którzy chcą w formie wolontariatu podzielić się swoim czasem i talentami z innymi.
  • Działa w sposób przejrzysty.
  • Stale się rozwija i doskonali – oprócz sprawdzonych projektów powstają, i są udoskonalane, nowe inicjatywy.

NA CO PRZEZNACZYMY TWÓJ 1% PODATKU?

Dzięki Państwa pomocy:

• rodziny odzyskają dach nad głową;
  • dzieci będą miały własne przybory szkolne i podręczniki;
  • uczniowie z radością będą mogli pójść w nowym ubraniu do szkoły, co sprawi, że poczują się pewniej wśród swoich rówieśników;
  • chorzy wykupią lekarstwa, sprzęt medyczny, skorzystają z zabiegów rehabilitacyjnych, a nawet kosztownych operacji;
  • poprzez likwidację barier architektonicznych osoby niepełnosprawne będą miały ułatwiony sposób poruszania się;
  • bezdomni i ubodzy otrzymają ciepłe posiłki;
  • dzieci wyjadą na kolonie letnie;
  • rodziny otrzymają paczki żywnościowe.

Dzięki wsparciu ludzi dobrej woli wszyscy potrzebujący zyskają pewność, że nie są sami ze swoimi problemami.

PLACÓWKI, PROGRAMY I AKCJE, KTÓRE PROWADZI CARITAS DIECEZJI SIEDLECKIEJ

Wsparcie, jakie oferuje organizacja, przejawia się w prowadzeniu placówek, programów i akcji. Placówki znajdują się w 8 miastach – w Białej Podlaskiej, w Kisielanach, w Łosicach, w Parczewie, w Pilawie, w Radzyniu Podlaskim, w Siedlcach oraz w Skórcu. Grupy charytatywne, jakimi są Parafialne Zespoły Caritas i Szkolne Koła Caritas mają jeszcze większy zasięg. Jeśli chodzi o programy i akcje, to przeprowadzane są w całej diecezji. Jeśli mieszkacie Państwo na terenie diecezji siedleckiej – możecie zwrócić się do Caritas Diecezjalnej o pomoc – osobiście, listownie bądź drogą mailową.

STAŁA DZIAŁALNOŚĆ

• 1 Centrum Wsparcia (Siedlce)
  • 2 Centra Wolontariatu (Biała Podlaska, Siedlce)
  • 4 Ośrodki Pomocy Pokrzywdzonym Przestępstwem (Biała Podlaska, Łosice, Pilawa, Siedlce)