Wspieraj Caritas

Ogłoszenia Caritas Diecezji Siedleckiej

Komunikat: Dyżur pomocy osobom starszym (WOLONTARIAT KRYZYSOWY)

2020-03-12 21:16

Caritas Diecezji Siedleckiej informuje o możliwości udzielenia pomocy osobom starszym, które czują się zagrożone obecną sytuacją w związku z pandemią koronowirusa. - Wolontariusze Centrów Wolontariatu w Siedlcach i Białej Podlaskiej pomogą w zakupach leków, żywności i rzeczy pierwszej potrzeby – mówi Monika Rybaczewska, diecezjalny koordynator ds. wolontariatu Caritas Diecezji Siedleckiej.

Centra Wolontariatu prowadzone są w Centrum Charytatywno-Duszpasterskim przy ul. Bpa I. Świrskiego 57 w Siedlcach oraz w budynku przy ul. Warszawskiej 15 w Białej Podlaskiej. O pomoc można się zgłosić pod poniżej wymienione numery telefonów.

Lista telefonów dyżurnych w diecezji siedleckiej

1) tel. 504-429-423 - Żanetta Kowalczuk, koordynator Centrum Wolontariatu Caritas Diecezji Siedleckiej w Białej Podlaskiej,

2) tel. 510-756-437- Centrum Wolontariatu Caritas Diecezji Siedleckiej w Siedlcach,

3) tel. 512-936-068 - Monika Rybaczewska, diecezjalny koordynator ds. wolontariatu Caritas Diecezji Siedleckiej.

- Apelujemy do najbliższych sąsiadów osób starszych o empatię i pomoc. Ograniczmy chodzenie do sklepów do jak najmniejszej ilości osób, a jednocześnie kupmy np. chleb osobie starszej z naszego otoczenia – mówi M. Rybaczewska.

Pomoc udzielana jest mieszkańcom Siedlec i Białej Podlaskiej - z zachowaniem największych środków ostrożności oraz z ograniczeniem kontaktu bezpośredniego.

(MR, AN)