Kto potrzebuje naszego wsparcia?

Pomoc dla Bożeny i Adama Górów

2018-06-05 08:26

25 kwietnia 2018 r. państwu Górom spłonął dom drewniany. Mieszkali w nim: małżeństwo Bożena i Adam z dwójką dzieci w wieku 13 i 23 lat, a w oddzielnym pomieszczeniu - brat pana Góry, Henryk. Rodzina prosi o pomoc finansową w odbudowie domu.

Pożar

Kiedy wybuchł pożar, nikogo nie było w domu. Pan Adam w tym czasie zawiózł żonę i córkę do lekarza. Kiedy wracali, zobaczyli dym i myśleli, że to p. Henryk rozpalił w piecu. Niestety, kiedy podjechali bliżej zorientowali się, że ich dom płonie. Na szczęście, udało się uratować część wyposażenia, gdyż ogień wybuchł w części korytarza domu.

Tymczasowe rozwiązanie

Obecnie rodzina mieszka w stodole. Wstawiono tu także część mebli, które udało się uratować. Jak łatwo sobie wyobrazić, warunki do mieszkania są fatalne. W czasie upałów temperatura w stodole jest bardzo wysoka. Kiedy pada deszcz, stodoła przecieka. Ściany i sufit osłonięte są folią i plandeką, aby nieco uszczelnić pomieszczenie.

Potrzebne środki finansowe

Spalony dom nie nadaje się do odbudowy. Trzeba zbudować nowy. Rodzina nie należy do zamożnych. Zawodowo pracuje p. Adam oraz syn Bartosz. Pani Bożena nie pracuje. Zuzanna uczęszcza do 7 klasy szkoły podstawowej. Pan Henryk przeniósł się do obory, ale wykańczana jest letnia kuchnia, w której – dzięki ofiarności życzliwych ludzi - niebawem będzie mógł zamieszkać. Państwo Góra mają już plany domu. Otrzymali też blachę na pokrycie domu, podarowaną od firmy. Rodzina otrzymuje też pomoc od sąsiadów i znajomych oraz obcych ludzi, którzy starają się wspomóc ją w potrzebie. Jednak potrzeby są znacznie większe.

Posłuchaj audycji o Adamie i Bożenie Góra. Audycja z dnia 15 czerwca 2018 r.

Caritas Diecezji Siedleckiej otworzyła specjalne subkonto, na którym zbierane są środki na budowę domu dla rodziny Górów. Każdy, kto zechce wesprzeć tę rodzinę, może przekazać 1% podatku (nr KRS 0000223111 z poniższym dopiskiem) lub wpłacić pieniądze na konto:

Caritas Diecezji Siedleckiej Bank Spółdzielczy O/Siedlce 21 9194 0007 0027 9318 2000 0260.

z dopiskiem: "43519 - pogorzelcy Góra Adam i Bożena".