Pomoc dla seniora

„Pomoc dla seniora” – to nowa akcja pomocowa Caritas Polska zainicjowana w odpowiedzi na rosnące zagrożenie koronawirusem. Szczególnie narażone są osoby starsze, stanowiące dużą grupę podopiecznych organizacji.

Na start akcji Caritas Polska przeznacza milion złotych z własnych środków, jednocześnie apelując do Państwa o wpłaty, które pozwolą dalej pomagać najbardziej potrzebującym seniorom.

Jak pomagamy?

W wyniku rozprzestrzeniania się koronawirusa nastąpił problem z zakupem żywności przez osoby starsze. Część seniorów w związku z epidemią woli nie wychodzić ze swoich mieszkań, a w wielu sklepach brakuje podstawowych produktów.

Caritas Polska zapewni seniorom pomoc żywnościową  zaopatrzenie w środki higieniczne i ochronne (płyny do dezynfekcji, rękawiczki, maseczki), wsparcie wolontariuszy w czynnościach wymagających wyjścia z domu (np. w zakupie leków), a także inne formy pomocy, w zależności od potrzeb – na przykład opiekę psychologiczną.

Pomoc organizowana jest na poziomie diecezjalnym, gdzie wdrażane są rozwiązania najbardziej odpowiadające miejscowym potrzebom: specjalne dyżury telefoniczne, nabory wolontariuszy, przygotowywanie paczek żywnościowych, bezpośrednie formy dystrybucji pomocy (dowożenie posiłków, zakupy dla seniorów, itp.). Dodatkowe wsparcie ze strony Caritas Polska ma na celu zwiększenie zasięgu udzielanej pomocy.

Pomagamy Bezpiecznie

SMS o treści SENIOR

na numer 72052

(2,46 zł z VAT)