Rodzina Rodzinie

Program „Rodzina Rodzinie”

Program „Rodzina Rodzinie” jest odpowiedzią na dramatyczną sytuację rodzin poszkodowanych w konfliktach zbrojnych na Bliskim Wschodzie. Polega na objęciu wsparciem rodzin w Syrii, Libanie, a od 2019 roku również w Jordanii i Palestynie, przez osoby, rodziny, wspólnoty, parafie, diecezje oraz zgromadzenia zakonne w Polsce. Chcielibyśmy pomoc uczynić spersonalizowaną w nawiązaniu do tego co mówił Papież Franciszek: „Uchodźcy to nie liczby, tylko osoby, które mają twarze, imiona i historie życia i odpowiednio do tego należy ich traktować”.

„Rodzina Rodzinie” powstał 4 października 2016 dzięki inicjatywie Caritas Polska. Każda kolejna edycja trwała przez 6 miesięcy. Poszczególne wybrane rodziny (w większości są to rodziny chrześcijańskie, np. w Aleppo jest to 95% beneficjentów) otrzymywały 510zł z przeznaczeniem na takie potrzeby jak m.in.: żywność, woda, leki, odzież, najem mieszkań, prąd. Rodziny, które są obejmowane wsparciem dobierane są przez Caritas Polska wspólnie z lokalnymi partnerami, którzy mają kontakt bezpośredni z poszkodowanymi poprzez biura terenowe i pracowników socjalnych, znających ich historie i potrzeby), wg wypracowanych kryteriów. Do tej pory, przez ponad 3 lata Programu, pomoc trafiła od ponad 20 000 darczyńców do 9 000 rodzin w kwocie ponad 50 000 000 złotych. Program trwa nadal.

JAK DZIŚ MOŻESZ WŁĄCZYĆ SIĘ W POMOC?

Proponowana pomoc konkretnym rodzinom (można przeczytać ich historię i zadecydować komu pomóc),  jaką realizuje się poprzez stronę www.rodzinarodzinie.caritas.org.pl, może przybrać następujące formy:

• Patronat Całościowy – 6-miesięczne wpłaty w wysokości 510 złotych na rzecz wybranej rodziny
  • Patronat Częściowy – 6-miesięczne wpłaty w wysokości co najmniej 20 złotych na rzecz wybranej rodziny
  • Gest Solidarności – jednorazowa wpłata w dowolnej wysokości
  • Wsparcie Mikroprzedsiębiorczości (pomoże Syryjczykom odzyskać pracę)

INNE SPOSOBY WSPARCIA PROGRAMU

• Dokonaj wpłaty z dopiskiem SYRIA na konto Caritas Polska: 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384
  • Wyślij sms o treści SYRIA na nr 72052 (koszt 2,46 z VAT)

PROGRAM W DIECEZJI SIEDLECKIEJ

• Z diecezji siedleckiej od 2017r. na program „Rodzina Rodzinie” zostało do tej pory przekazanych 428 160 złotych. Dzięki temu 139,92 rodzin otrzymywało wsparcie w kwocie 510zł przez 6 miesięcy. Dziękujemy za to Wszystkim Darczyńcom!
  • Nadal można wspierać program. Aby to zrobić należy wpłacić dowolną kwotę na konto Caritas Diecezji Siedleckiej ING Bank Śląski S.A: 38 1050 1953 1000 0090 3049 6757 z dopiskiem „Rodzina Rodzinie”. Środki te są przekazywane do Caritas Polska na prowadzenie programu.

OBECNA SYTUACJA W SYRII (I W MIEŚCIE ALEPPO)

Wojna wkroczyła już w swój ósmy rok trwania. Siły rządowe odzyskały większość terenów Syrii, jednak nadal ścierają się z grupami rebelianckimi, co uniemożliwia stabilizację w kraju.

• W Syrii pomocy humanitarnej niezmiennie od 2016 roku potrzebuje 13 milionów osób, z czego ta pomoc nadal nie dociera do 8 milionów
  • Przed wojną w Syrii mieszkało 1,2 miliona chrześcijan. Dziś już tylko 450 tysięcy
  • 69% Syryjczyków żyje w skrajnym ubóstwie – tj. za mniej niż 1,9$ dziennie
  • 2,1 miliona dzieci nie chodzi do szkoły (36% wszystkich dzieci w wieku szkolnym)

W Aleppo pod koniec 2016 roku linia frontu przesunęła się poza miasto, dzięki czemu znacząco poprawiła się sytuacja bezpieczeństwa. Wojna jednak nie zbliża się ku końcowi, na Syrię nadal nałożone są sankcje, utrudnione jest podróżowanie po kraju. Rodziny stoją przed ogromnym wyzwaniem odzyskania straconych lat nauki swoich dzieci, odbudowania szpitali i miejsc pracy. Sytuacja wielu z nich nadal pozostaje dramatyczna. Rodziny nadal potrzebują pomocy doraźnej.

*

Pobierz broszurę "Modlitwa o Pokój"

*

Z obrazem sytuacji w libańskich obozach oraz z działaniami Caritas można zapoznać się oglądając felieton zrealizowany przez TVP:

vod.tvp.pl/28032006/wynik-wyszukiwania