Tornister Pełen Uśmiechów 2017

Wzorem lat ubiegłych, także i w tym roku, Caritas Diecezji Siedleckiej bierze udział w ogólnopolskiej akcji „Tornister Pełen Uśmiechów”.  Do najbardziej potrzebujących dzieci trafi 1665 plecaków. Środki na zakup tornistrów pochodzą z rozprowadzania świec podczas akcji „Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom”. Pozwoli to dzieciom na radośniejsze rozpoczęcie nowego roku szkolnego..

Cel akcji oraz jak można pomóc??

Akcja ma na celu polepszenie warunków nauki dla dzieci z biedniejszych rodzin. Caritas Diecezji Siedleckiej w czerwcu 2017r. zakupiła plecaki.  Zostaną one  rozdysponowane do parafii, które zgłoszą chęć udziału w akcji do koordynatora siedleckiej Caritas. Podczas ogłoszeń parafialnych przekazane zostaną informacje o możliwości wzięcia plecaka z danego kościoła i uzupełnieniu go w przybory szkolne. Mogą to być: piórniki, długopisy, zestawy linijek, kredki, flamastry, farby, plastelinę, itp. Po wypełnieniu plecaka w/w artykułami, należy przynieść go ponownie do kościoła. Następnie zostaną one przekazane dzieciom z najbardziej potrzebujących rodzin.

Jak otrzymać plecak?

Zainteresowane osoby powinny zgłosić się do swojej parafii i dowiedzieć, czy bierze ona udział w akcji. Można określić potrzeby i wskazać, jakie artykuły byłyby najbardziej potrzebne.

Jak akcja wyglądała w zeszłym roku?

W roku 2016 siedlecka Caritas zakupiła i rozprowadziła 1700 sztuk plecaków (a w roku 2015 było ich 1000). Cieszy fakt, że zainteresowanie chęcią pomocy stale rośnie. Dzięki ofiarności darczyńców wiele dzieci mogło rozpocząć nowy rok szkolny z uśmiechem na twarzy.

Dane kontaktowe:

Organizator:

Caritas Diecezji Siedleckiej, ul. Budowlana 1, 08-110 Siedlce

Koordynator:

Edyta Czyżewska, tel. 500 566 898, e-mail: subkonta.siedlce@caritas.pl

Darowizna on-line

Program Tornister Pełen Uśmiechów mogą Państwo wesprzeć również za pośrednictwem elektronicznych płatności internetowych.

DotPay

Darowizna na program Tornister Pełen Uśmiechów