Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom

Płomień Miłosierdzia

Znamy już hasło 23. edycji Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom – ogólnopolskiej akcji, w którą włącza się Caritas Diecezji Siedleckiej, rozprowadzając do każdej parafii w diecezji świece bożonarodzeniowe, z których zebrane środki wesprą najuboższe dzieci i ich rodziny. W tym roku zapłonie ich ponad 62 tysiące.

Płomień Miłosierdzia od 23 lat łączy Polaków, łączy sąsiadów, mieszkańców wsi, małych i wielkich miast, we wspólnej trosce o najsłabszych – mówi ks. Marian Subocz, dyrektor Caritas Polskaten płomień niesie w sobie przesłanie, że jesteśmy wrażliwi, troskliwi i mądrzy – kontynuuje dyrektor Caritas. Pomysł Wigilijnej Świecy Caritas zrodził się w 1993 roku w ośrodku pomocy dzieciom niepełnosprawnym w Rusinowicach. W tym samym roku świece Caritas zapłonęły na stołach polskich domów w zaledwie kilku diecezjach. Rok później, światło Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom zajaśniało już na stołach wigilijnych w całej Polsce. Tylko podczas 1 edycji akcji w 2004 roku rozprowadzono 4,5 miliona świec. Dzięki akcji Caritas od 23 lat pomoc otrzymało kilka milionów dzieci z ubogich rodzin. W 1997 roku do akcji Caritas z ideą betlejemskiego światła pokoju przyłączyli się harcerze ZHP, dzięki temu świeca Caritas docierała m.in. do Prymasa Polski, Prezydenta RP, Prezesa Rady Ministrów, Prezydenta RP, Sejmu i Senatu.

Pomoc Caritas, którą dzieci z ubogich rodzin otrzymują dzięki świecy skupia się na wsparciu edukacyjnym, wypoczynkowym i żywnościowym. Jest ona świadczona zarówno w parafiach jak i w licznych placówkach prowadzonych przez Caritas Diecezjalne, w tym w 180 specjalistycznych ośrodkach wsparcia dziennego dla dzieci. W roku 2016 dzięki akcji na wakacje wyjechało ponad 30 tys. dzieci, a blisko 50 tys. otrzymało szkolne wyprawki.

Siedlecka Caritas zachęca, by i w tym roku, ofiarować symboliczne 5,10,15 lub 20 złotych na świecę (do wyboru jest kilka ich rodzajów), jaka później rozjaśnieje w domach na wigilijnym stole.

- Zebrane fundusze przeznaczymy w dużej mierze na kolonie letnie dla dzieci („Wakacyjna Akcja Caritas”) i zakup tornistrów („Tornister Pełen Uśmiechów”), ale także pomożemy całym rodzinom m.in. pokrzywdzonym przestępstwem (poprzez Centrum Pomocy Interdyscyplinarnej), najuboższym (poprzez Centrum Pomocy) oraz potrzebującym wsparcia w postaci sprzętu rehabilitacyjnego (w Wypożyczalni Sprzętu Rehabilitacyjnego) – wylicza ks. Marek Bieńkowski, dyrektor Caritas Diecezji Siedleckiej. I dodaje: - Ze środków pozyskanych podczas Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom wyremontowaliśmy Świetlicę Socjoterapeutyczną w Parczewie, a także wspieramy ją finansowo w funkcjonowaniu. Trzeba dodać, że Caritas Diecezjalna, w całym przedsięwzięciu, ponosi koszty wyprodukowania i logistyki związanych ze świecami.

Co istotne, z każdej z nich, kolejno 1,2,3 i 4 złote pozostaną do dyspozycji parafii. Natomiast 10 groszy Caritas przeznaczy na pomoc dzieciom uchodźców syryjskich, a kolejne 50 groszy wspomoże funkcjonowanie Hospicjum im. bł. ks. Michała Sopoćki w Wilnie na Ukrainie. Akcja od 2000 roku jest wspólnym, ekumenicznym dziełem tworzonym przez Caritas Kościoła Katolickiego, Diakonię Kościoła Ewangelickiego i Eleos Polskiego Kościoła Autokefalicznego.

- Po skończeniu kolacji wigilijnej, świece warto zanieść na grób swoich najbliższych, którzy odeszli, aby podzielić się tym światłem i pomodlić za zmarłych – zachęca ks. M. Bieńkowski.

- Bardzo dziękuję wszystkim przyłączającym się do kampanii WDPD: Parafialnym Zespołom Caritas, Szkolnym Kołom Caritas, grupom charytatywnym, ministrantom, którzy pomagają w rozprowadzeniu świec po mszach świętych. Dziękuję przede wszystkim księżom proboszczom, za to, że co roku są z nami – podkreśla ks. M. Bieńkowski.
Szczegóły na stronie www.wigilijnedzielo.caritas.pl

Patronami medialnymi wydarzenia są: TVP, Polskie Radio, Gość Niedzielny, Niedziela oraz DEON.pl.

Kontakt w Caritas Diecezji Siedleckiej

Informacji w sprawie świec udziela Aneta Sawicka – koordynator akcji z ramienia Caritas Diecezji Siedleckiej:

Posłuchaj wypowiedzi Ks Marka Bieńkowskiego – Dyrektora Caritas Diecezji Siedleckiej