Kto potrzebuje naszego wsparcia?

WSPARCIA POTRZEBUJĄ:

• chorzy na nowotwory, zagrożeni utratą wzroku i niewidzący, cierpiący na autyzm, osteoporozę, wady serca, niedosłuch, niedowład kończyn, porażenie mózgowe, rdzeniowy zanik mięśni, przepuklinę oponowo - rdzeniową, kamienicę układu moczowego, niewydolność nerek, odleżyny, epilepsję, astmę oskrzelową, alergię, zespół nerczycowy, mukowiscydozę, niedoczynność tarczycy, udar mózgu, „Zespół Downa” itd.;
  • osoby potrzebujące sprzętu rehabilitacyjnego i zabiegów rehabilitacyjnych;
  • osoby potrzebujące środków na lekarstwa, operacje i protezy, które często nie są refundowane przez NFZ;
  • ci, którzy nie mają pieniędzy na dojazd do ośrodków opieki zdrowotnej;
  • ludzie, którzy ulegli wypadkowi;
  • osoby niepełnosprawne – m.in. na likwidację barier architektonicznych i przystosowanie pomieszczeń do poruszania się na wózkach inwalidzkich;
  • osoby, które żyją w fatalnych warunkach mieszkaniowych – nie posiadają łazienki, miejsca gdzie dzieci mogłyby odrabiać lekcje;
  • rodziny, którym spalił się dom.

Subkonta Caritas Diecezji Siedleckiej

Pomoc dla Wiktorii Kozak

Wiktoria (4 latka) to radosna, ale też bardzo chora dziewczynka. Zdiagnozowano u niej kilka różnych chorób: dysfagię, wadę serca, wadę budowy tchawicy i oskrzeli, zwężenie przełyku, reumatoidalne zapalenie stawów (obserwacja), nawracające infekcje dróg oddechowych  i zaparcia. Wiktoria potrzebuje naszego wparcia.

Pomoc dla Mateusza Grzyba

Mateusz to 16-latek z Władysławowa (gmina Żelechów, województwo mazowieckie). Chłopiec od urodzenia cierpi na mukowiscydozę i potrzebuje wsparcia finansowego, które pozwoli mu walczyć z bardzo ciężką, nieuleczalną chorobą.

Pomoc dla Gabrieli i Filipa Kordaczuków

Gabrysia (7lat) i Filip (4 lata) chorują od urodzenia na rzadką chorobę - pęcherzowe oddzielanie naskórka. Potrzebują środków na leczenie, które pomoże im normalnie funkcjonować.

Pomoc dla Kamila Kalisza

Pan Kamil Kalisz (30 lat), mieszkaniec Wytyczna (województwo lubelskie, powiat włodawski), bardzo ucierpiał podczas wypadku przy pracy – spadło na niego drzewo. Teraz walczy o zdrowie i bardzo potrzebuje naszej pomocy.

Pomoc dla Natalii Lewczuk

Pani Natalia (27 lat) cierpi na chorobę o nazwie toczeń rumieniowaty układowy. Potrzebuje środków na leczenie i rehabilitację.

Pomoc dla Anny i Macieja Sachanowiczów

Rodzinie Sachanowiczów spalił się dom. Zwrócili się do Caritas Diecezji Siedleckiej po pomoc w uzbieraniu środków na jego odbudowę, ponieważ nie dysponują takimi środkami.

Pomoc dla Krzysztofa Kusza

Pan Krzysztof (37 lat) w 2014 roku zachorował na nowotwór - chłoniaka Hodgkina. Bardzo pragnie żyć, ale do tego potrzebuje bardzo kosztownego leku. Prosi o pomoc, bo sam nie ma pieniędzy na leczenie.

Pomoc dla Agnieszki Rejtczak

Pani Agnieszka (39 lat) mieszka wraz z mamą – panią Grażyną (64 lata) w Siedlcach. Ta utalentowana muzycznie młoda kobieta ma mózgowe porażenie dziecięce. Niedawno dowiedziała się też, że choruje na nowotwór wątroby. Aby żyć potrzebuje kosztownego leku, na które zbiera pieniądze.

Pomoc dla Jana Oklińskiego

Pan Jan Okliński (61 lat), mieszkający w Zbuczynie (w woj. mazowieckim), już od ponad 20 lat zmaga się z cukrzycą i związanymi z nią chorobami. Przeszedł też amputację nogi. Mężczyzna potrzebuje pieniędzy na kosztowne i długotrwałe leczenie, rehabilitację i zlikwidowanie barier architektonicznych w swoim domu. W zmaganiach pomaga mu żona – pani Jadwiga (55 lat).

Pomoc dla Marcina Zowsika

Pan Marcin Zowsik, 26-letni mieszkaniec Lipniaka (gmina Wiśniew w woj. mazowieckim) uległ tragicznemu w skutkach wypadkowi samochodowemu. Potrzebuje środków na dalsze leczenie i rehabilitację.

Pomoc dla Agnieszki Patyńskiej

Pani Agnieszka ma 45 lat i od urodzenia choruje na Mózgowe Porażenie Dziecięce (MPD). Wymaga stałej opieki i potrzebuje środków na specjalnie zrobiony wózek inwalidzki.

Pomoc dla Krystyny Jaszczuk

Krystyna Jaszczuk (52 lata) mieszka w Podedwórzu w województwie lubelskim, wraz z mężem Krzysztofem (54 lata). Zmaga się z nowotworem lewego policzka. Lekarze przeprowadzili szereg operacji ratujących jest zdrowie i życie, których skutkiem niestety są liczne zmiany w obrębie twarzy.

Pomoc dla Antoniego Byczuka

Pan Antoni ma 55 lat. Przeszedł rozległy udar mózgu i móżdżku. Potrzebuje środków na rehabilitację i normalne życie. Pomóżmy!

Pomoc dla Agnieszki i Sławomira Węglarzów

Rodzina Węglarzów z Wilgi koło Garwolina ma za sobą bardzo ciężkie przeżycie – spalił im się dom. Dziś potrzebują naszej pomocy, aby go odbudować i móc wrócić do normalnego życia.

Pomoc dla Antoniego Pawlaka

Antoś urodził się w lipcu 2016 r. z zespołem Downa. Ma już za sobą operację, która usunęła mu wadę wrodzoną dwunastnicy. Chłopczyk ma też chore serce i obniżone napięcie mięśniowe. Rodzice w jego imieniu proszą o pomoc.

Pomoc dla Julii Kołodziejczyk

We wsi Smolanka 16 grudnia 2012r. około godz. 6:45 rano, rozpoczął się pożar domu, w którym zginął Tomek - 2,5 letni syn państwa Kołodziejczyków, a ich córeczka Julia została mocno poparzona. Rodzina prosi o pomoc konieczną do leczenia dziewczynki.

Pomoc dla Kamila Janika

U pana Kamila zdiagnozowano zwojakoglejak anaplastyczny. Mężczyzna chce podjąć jego leczenie. Bardzo prosi o nasze wsparcie.

Pomoc dla Magdaleny Krzewniak

Madzia ma 7 lat i choruje na autyzm. Jej dalsze życie zależy od rehabilitacji, na którą do końca nie stać jej rodziny. Potrzebuje środków na własny laptop i program logopedyczny.

Pomoc dla Szymona Kulawczuka

Szymonek ma 7 miesięcy. Jego rodzice nie mają środków na kosztowne leczenie i rehabilitację jego zniekształconych nóżek i rąk, które dotknięte są wrodzoną wadą o nazwie Hemimelia.

Pomoc dla Leny Makaruk

Lenka ma obecnie 6 lat. Urodziła się 17 sierpnia 2010 roku z wrodzonym wytrzewieniem jelit i objawami posocznicy (sepsy).